Sport

Temeljne pripreme pred 34. Kros RTS-a

 

  • U Matematičkom institutu SANU proteklog utorka predstavljen je kompletan izgled predstojećeg 34. Krosa RTS-a. Predstavljanju su prisustvovali stožeri te sportsko-obrazovne i umetničke manifestacije – predstavnici gradova i organizatori

Prof. dr Zoran Ognjanović, direktor MI SANU, pozdravljajući goste iz čitave zemlje, koji će činiti temelj Krosa RTS-a u 2024. godini, rekao je:

  • Ovo je instutut od nacionalnog značaja, a to je i Kros RTS-a. Zato smo se prihvatili partnerstva još na početku ovog milenijuma. Tada smo napravili projekat ‘Škola budućnosti’, preteču današnjih modernih škola u Srbiji i Evropi.

Stevan Kovačević, doajen Radio Beograda ali i čovek koji je na čelu Krosa RTS-a od prvog dana, od 20. aprila 1991. godine, ističe:

  • To je godina i jubileja našeg osnivača, Radio Beograda. Ta medijska kuća proslavlja 100 godina postojanja, a nekada je program emitovan upravo iz zgrade SANU. Zbog svega, 34. Kros RTS-a biće u ruhu jubileja Radio Beograda.

Kovačević je predstavio dva nova direktora, sportskog – Edina Zukovića, selektora atletske reprezentacije Srbije, i za obrazovno-umetničke segmente doc. dr Gordanu Stepić, autorku svih aktuelnih obrazovnih delova Krosa RTS-a. Takođe, predstavljena je Gordana Knežević Orlić, generalna direktorka Izdavačke kuće Klet koja je generalni partner Krosa RTS-a za 2024. godinu. Potpisivanje ugovora obavljeno je sutradan.

Potom je predstavljen program 34. Krosa RTS-a koji je već verifikovan u Vladi Srbije.

Imaće sedam celina:

1) Kros RTS „Kroz Srbiju“, 17. maj 2024. godine, kada će u svim gradovima, opštinskim centrima i selima, istovremeno trčati đaci i predškolci. Znak za zajednički start daje ministar prosvete 10. maja 2024. godine iz studija RTS-a i Radio Beograda 1.

2) Kros RTS „U dijaspori“, od 31. aprila do 30. juna 2024. godine.

Trče deca iz Srbije, Republike Srpske, učenici Srpske dopunske škole (SDŠ) i ostala deca našeg porekla u dijaspori.

3) Kamp RTS-a i Sportskog saveza Srbije za decu iz dijaspore „Kraljevo 2024“, 21 – 29. juna 2024.godine. Uz grad Kraljevo, domaćini su tamošnja Šumarska škola i Dom učenika.

4) Finale – KROS SERIJA RTS biće održano 28. septembra, 5.10, 12. 19, 26. oktobra 2024.godine. Rezervni termini su 21. septembar i 2. novembar 2024. godine.

Gradovi domaćini: Zaječar, Leskovac, Sombor, Požarevac i Bijeljina (Republika Srpska).

5) Atletski kamp RTS „ALEKSANDAR PETROVIĆ“ – Kraljevo, 21 – 29. juna 2024. godine, u Domu učenika srednjih škola (sastavni deo Kampa „Kraljevo 2024“).

6) Obrazovni sadržaj Krosa RTS-a:

  1. a) „Umrežena Srbija“, 15. mart/15. novembar 2024. godine, neformalno učenje srpskog/maternjeg jezika s jedne strane i sa druge francuskog/italijanskog/nemačkog/ruskog i španskog jezika i kulture kroz projektne aktivnosti, vršnjačko učenje i direktnu video komunikaciju između učenika iz redovnih škola u Republici Srbije i Srpske dopunske škole iz Francuske, Nemačke, Italije, Rusije i Španije kroz razgovore i igru sa srpskim savremenicima iz kulture, nauke, obrazovanja, politike, sporta… Interaktivno učenje – inovativni pristup.
  2. b) „Identitetska veza“, 15. mart/15. novembar 2024. godine, sve isto kao pod a) ali se odnosi na srpski-srpski jezik, kulturu, tradiciju itd. Uključuju se škole iz Bijeljine (Republika Srpska), Belog Manastira (Hrvatska) i Kranja i Ljubljane (Slovenija).
  3. v) „Korak ispred“, 15. mart/15. novembar 2024. godine, učenje srpskog jezika s jedne strane i sa druge rumunskog/mađarskog jezika (nacionalne manjine)… ostalo isto kao pod a).

Gradovi/mesta-učesnici obrazovnih sadržaja: Beograd, Sombor, Novi Pazar, Subotica, Zaječar, Leskovac, Bijeljina, Požarevac, Vršac, Ečka, Alibunar, Kladovo, Korbovo i Podvrška.

7) Umetnički sadržaj Krosa RTS:

  1. a) IKT FilmFest/Bijenale, Filmski susreti – Bijeljina/ 15. mart – 8. novembar 2024. godine (Finale: 6-8. novembar 2024. godine, Novi Pazar / jun ili oktobar, Kraljevo). Učesnici su osnovci i srednjoškolci iz Srbije, regiona i dijaspore.
  2. b) StripFest „Fantazija uma“, 3 – 30. septembar 2024. godine (Finale: oktobar – Bijeljina);
  3. v) SKIF – Sabor (sportske) karikature i fotografije, 3 – 30. septembar 2024. godine (Finale: Požarevac, oktobar);
  4. g) Festival crteža i ilustracije, 13 – 15. novembar 2024. godine (Finale: Ečka)

Tradicionalni dokument – Obaveštenje, sa uputstvom za učešće u obrazovnom i umetničkom sadržaju Krosa RTS-a, biće dostavljeni ŠU MP, koordinatorima dopunskih škola u dijaspori i školama u Republici Srpskoj najkasnije do 1. marta 2024.godine.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Veče prijatelja i donatora Fudbalskog kluba „Kula“
Sto godina fudbalera ŽAK-a i čonopljanske Sloge uvod u proslavu Dana Grada Somobra

Kategorije

Izbornik