Sindikat

Svetska i evropska sindikalna podrška radnicima kompanije “Tigar Tajers”

 

  • Sindikat “Nezavisnost” u kompaniji “Tigar Tajres” dobio je podrške svetske sindikalne asocijacije IndustriALL Global Trade Union (Ženeva) i evropske federacije IndustriAll European Trade Union (Brisel), preneo je portal Nezavisnost.org

“Drage sestre i braćo, u ime IndustriALL Global Union-a i IndustriAll-a Eupean Trade Union, koji predstavljaju radnike u rudarstvu, energetici i industriji širom sveta, izražavamo našu solidarnost i ohrabrenje vašim naporima da dobijete zasluženo poboljšanje vaših plata i uslova rada”, navodi se u zajedničkom pismu dve sindikalne asocijacije.

Podrška je prosleđena i Granskom sindikatu metalaca “Nezavisnost” koji je evropsku i svetsku sindikalnu asocijaciju obavestio o razlozima nezadovoljstva i štrajkovima upozorenja radnika u kompaniji “Tigar Tajers” u decembru 2021. i februaru ove godine.

“Znamo da vaš sindikat planira da održi više štrajkova upozorenja, koji će trajati nekoliko dana i obuhvatiti razne smene, a eventualno i štrajk koji bi obuhvatio sve smene, ukoliko menadžment kompanije ne ispuni vaše zahteve. Razumemo da menadžment ima protivpredlog koji nije u skladu sa vašim očekivanjima da se očuva društveni status i životni standard radnika i njihovih porodica. Zahvaljujući vašoj posvećenosti i napornom radu, zaslužujete svoj pošteni deo. Svi ste vi značajno doprineli uspehu ‘Tigar Tajersa’ u Pirotu. Zato poslovodstvo treba da preduzme neophodne korake da pokaže da ceni vašu nepokolebljivost, zalaganje i rad”, stoji u pismu podrške.

Dve sindikalne asocijacije izražavaju nadu “da će sporazum biti postignut bez potrebe za eskalacijom vašeg štrajka”, i napominju da “Nezavisnost” u svakom slučaju može računati na solidarnost u daljoj borbi za poboljšanje plata i uslova rada.

“Vaša borba je naša borba, sa vama smo i idemo napred”, stoji na kraju pisma koje su potpisali Luc Triangle, generalni sektretar IndustriALL European Trade Union i Atle Hoye, generalni sekretar IndustriALL Global Trede Union.

IndustriALL Global Trede Union je međunarodna sindikalna federacija, koja predstavlja više od 50 miliona zaposlenih u rudarskom, energetskom i industrijskom sektoru u više od 140 zemalja širom sveta. IndustriALL European Trade Union je savez 180 nacionalnih nezavisnih i demokratskih sindikalnih organizacija (38 evropskih zemalja) sa više od 7 miliona radnika u metalskom, hemijskom, energetskom, rudarskom, tekstilnom i obućarskom sektoru i srodnim industrijama i aktivnostima.

Podsećamo da su radnici prve smene u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu 27. februara obustavili rad u trajanju od jednog sata, na poziv fabričkog sindikata “Nezavisnost” koji traži povećanje plata za 20 odsto i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena (o čemu smo takođe objavili članak, 28. feburara na našem portalu).

Predsednik sindikata Goran Jovanović rekao nam je da su zarade u pirotskoj kompaniji za poslednjih desetak godina realno opale za približno 40 odsto, uprkos odličnim poslovnim rezultatima “Tigar Tajersa”.

– Nismo mi u Nezavisnosti nerealni u svojim zahtevima jer znamo da je naša kompanija prošle godine imala prihod od sto miliona evra, što je znatan skok u odnosu na 2020. godinu. Takođe, znamo da se više od 90 odsto proizvodnje izvozi, kao i da je kompanija poslednjih godina investirala nekoliko stotina miliona evra u proširenje kapaciteta, zbog čega je i nama drago. Ali, zašto bi onda stagnirale zarade radnika – izjavio je Jovanović za portal Nezavisnost.org.

Kompanija “Tigar Tajers” posluje u sastavu francuske grupacije „Mišlen“ i trenutno u Pirotu zapošljava približno 3.600 radnika u stalnom radnom odnosu i još oko 600 radnika angažovanih preko agencija po ugovorima na određeno vreme.

Po vrednosti izvoza, kompanija je na četvrtom mestu u privredi Srbije.

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Štrajk upozorenja u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu
UGS NEZAVISNOST: Kako dočekujemo 8. mart 2022? Ko daruje – pobeđuje!

Kategorije

Izbornik