Najnovije

Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora na 2. Sajmu roditeljstva: – Naš zajednički cilj je da vrtić bude mesto gde se srećno odrasta

 

  • U vrtiću „Bubamara“ na Novoj Selenči, danas (petak, 5. mart ’22) održan je 2. Sajam roditeljstva u Somboru „Veliki ljudi od malih nogu“, koji zajedno organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Sombor, uz podršku Svetske banke. Manifestaciju je svečano otvorila državna sekretarka u ovom resornom ministarstvu Anamarija Viček, a potom se brojnim prisutnim zaposlenima, kao i gostima obratila zamenica gradonačelnika Grada Sombora, Ljiljana Tica, u prisustvu pomoćnika ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje dr Milana Pašića, gradske većnice za obrazovanje i kulturu Anite Stojakov i predstavnika Gradske uprave, Crvenog krsta i partnerskih organizacija

Domaćin manifestacije bila je Aleksandra Perović, direktorka Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ u Somboru. – Cilj Sajma roditeljstva jeste da roditelji kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, dobiju informacije o uslugama i vidovima podrške sistema koje mogu da ostvare na nivou lokalne samouprave, kao i da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim i drugim aktivnostima – rekla je u uvodu Perović. Sajmovi roditeljstva inače, protiču u okviru projekta Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji protiče uz podršku Svetske banke

Sajam unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Projekat podržava nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece.

Osim navedenog, kroz projekat se obezbeđuje i 11.000 novih mesta u vrtićima za decu, kroz izgradnju novih i rekonstruciju i adaptaciju postojećih objekata. Partnerske organizacije Grada Sombora i PU „Vera Gucunja“ su Centar za socijalni rad, Dom zdravlja „Doktor Đorđe Lazić“, Gradska organizacija crvenog krsta, Udruženje za podršku osobama sa autizmom „Maslačak“, Muzička škola „Petar Konjović“, Savet za bezbednost saobraćaja grada Sombora, Pokrajinski zaštitnik građana ombudsman i UNICEF, a uz finansijsku podršku Sveske banke.

Cilj ove prelepe manifestacije, dopunila je Aleksandra Perović, jeste, da u osnovi ima edukaciju roditelja i ukazivanje na značaj rane inkluzije i rano uključivanje dece u predškolskom obrazovanju i vaspitanju: – Dostupnost i sadržaja usluga pomenutih ustanova i institucija, sve to na jedan drugačiji sadržaniji, interaktivni način, u smislu ponuđenih sadržaja koji kao što vidite, su različitog karaktera.

Potom se prisutima obratila Anamarija Viček, državna sekretarka i najpre isporuča pozdrave i u ime prvog potpredsednika Vlade Srbije, odnosno resornog ministra, Branka Ružića i nastavila: – Simbolično sam zadužena da sa radošću otvorim Sajam roditeljstva koji se realizuje u okviru treće komponente projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ovaj projekat ime više važnih ciljeva, kojima je zajedničko obezbeđivanje jednakih mogućnosti za svu decu. Jednakih šansi za uspešan rast i razvoj. Zato je ovim projektom planirana izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata predškolskih ustanova širom Republike Srbije, čime se doprinosi i ostvarivanju strateškog cilja to jest povećanju obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Rano uključivanje dece u vrtić, napomenula je Viček, svih a naročito osetljivih grupa povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društva uopšte, da pod jednakim uslovima uče, igraju se, druže i stiču iskustva koja koja će doprineti njihovom razvoju, postignućima i sreći. Osim povećanja obuhvata novog kurikuluma obučenih i kompetentnih vaspitača, projektom su obezbeđeni i grantovi za lokalne projekte kojima se unapređuje intersektorska saradnja u oblasti inkluzije na predškolskom uzrastu i podrška porodicama sa malom decom.

– Među ovim programima je projekat Grada Sombora tak koji se ostvaruje u Bačkom Monoštoru – precizirala je državna sekretarka Anamarija Viček – a zahvaljujući predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno je više od četrdeset novih mališana iz osetljivih grupa. Zahvaljujući grant programima, adaptirane su nove prostorije, razvijeni diversifikovani programi, uspostavljeni modelni timovi. I, obuhvaćeno više od 3 hiljade nove dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u 34 lokalne samouprave. Danas, realizujući aktivnosti projekta koji ima za cilj da unapredi komunikaciju sa porodicama i doprinese razvoju svesti o značaju rane inkluzije otvaramo Sajam roditeljstva, sa misijom da pružimo podršku porodicama sa malom decom, da im učinimo što raznovrsnije lokalne usluge, da podržimo roditelje i njihove veštine za najzahtevniju a najlepšu ulogu koju obavljaju u životu. Zato su sa nama danas na zajedničkom zadatku predstavnici lokalnih institucija, Grada Somobra, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Predškolske ustanove „Vera Gucunja“, Udruženja osobama sa autizmom „Maslačak“, Pokrajinskog zaštitnika građana, Saveza za bezbednost saobraćaja grada Sombora, Muzičke škole „Petar Konjiović“, UNICEF-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Roditelji imaju priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da postanu i još bolji roditelji, dopunila je Viček i rekla da se roditelji istovremeno informišu o svojim pravima i uslugama koje pružaju lokalne institucije, time će da saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za dete, za odrastanje njihove dece, takođe imaće priliku i da zajedno sa svojim mališanima učestvuju u kreativnom delu, istraživačkim, sportskim radionicama i igrovnim aktivnostima. Zahvaljujući entuzijazmu i izuzetnom angažovanju Grada i lokalnih partnera, kao i odazivu medija, ubeđena je državna sekretarka, da svi shvatamo značaj rane inkluzije i podrške roditeljstvu i porodicama sa malom decom i da ćemo i ubuduće nastaviti da radimo na ovim ciljevima i nakon što današnji događaj bude uspešno završen.

Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika grada Sombora, potom je najpre izjavila da je Grad Sombor sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu i predlog Ministarstva prosvete da u Somboru organizujemo Sajam roditeljstva. – To je sjajna prilika da se roditelji, deca i predstavnici ustanova koje deluju na lokalu, sastanu se na jednom mestu ovde i da na jedan jedinstven način neposrednom komunikacijom razmene svoja mišljenja, svoja iskustva, koja doprinose pozitivnom, pravilnom razvoju, vaspitanju i odrastanju deteta. Svrha ovog Sajma baš je u tome.

Ovde je bitno, nastavila je Ljiljana Tica, još jedna stvar a to je da će se na ovom mestu deca družiti, igrati, zabavljati i kroz igru učiti, što je doprinos jednom zdravom odrastanju deteta. Dete osim toga, što raste, razvija se, treba i da bude srećno.

– Nadam se da će ova manifestacija, Sajam roditeljstva opravdati ovo današnje održavanje, pokazati svrhu, biti prepoznatljivo, postati trtadicionalno i da će se i ubuduće ovde i na drugom mestu održavati ovakvi sajmovi. Naš zajednčki cilj u ovom svemu, je da vrtić bude mesto gde se srećno odrasta, gde se uči a i ujedno roditeljima jedinstvena prilika da unaprede, usavrše, obezbede svom detetu srećno i bezbrižno detinjstvo. U tome ćemo svi zajedno nastojati da bi naši najmlađi sugrađani bili zadovoljni i srećni i rasli onako kako to dolikuje – zaključila je Ljiljana Tica.

Za naš medij izjavu i zanimljivo mišljenje je dala i Anita Stojakov, gradska većnica za obrazovanje i kulturu: – Kao što i sam naziv Sajma kaže, tu smo da pomognemo sadašnjim i budućim roditeljima da sagledaju šta je se to sve što grad pruža njima kao podršku. Inače zadovoljna sam što ovaj Sajam predstavlja intersektorsku saradnju kako obrazovanja tako i ostalih ustanova, koje su roditeljima na raspolaganju i zaista imaju veoma mnogo mogućnosti u gradu koje mogu da iskoriste i verujem da mnogi i ne znaju još za sve te pogodnoti koje imaju. Zato smo mi tu da prikažemo šta je sve moguće a to je širok spektar i u čemu dete sve može da uživa u našem gradu.

– To su aktivnosti koje su većinom besplatne za roditelje – posebno je naglasila Anita Stojakov dajući time još jednu značajnu informaciju i samim tim će dete biti zadovoljnije, ispunjenije a mi smo tu, kako je rekla, da im upravo ispunimo život kvalitetnim sadržajima, kvalitetnom ishranom, smislenom zabavom i onda da ih usmerimo ka kvalitetnijem i odgovornijem životu, u nekom budućem vremenu a roditelji će biti relaksirani kada znaju da su im deca na sigurnom mestu, kada se bave pravim aktivnostima na osnovu kojih će kasnije postati pravi ljudi.

– U dodatku ispod teksta, pogledajte niz slajdova/fotografije: Srđan Ačanski, novinar-fotoreporter, dipl.turizmolog –

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

NALED sa novim predstavnikom Evropske komisije za Srbiju, bolji uslovi poslovanja i vladavina prava ključni za dalje integracije
Besplatan POS za kritična i instant plaćanja, počela pretprijava za preduzetnike na portalu bolji način

Kategorije

Izbornik