Najnovije

Свечано обележена 79. годишњица ослобођења Сомбора у Другом светском рату, Октобарска награда Давиду Кецману

Пуковник Евгениј Пољаков      foto: AcanskiS © 

  • Претпоследње октобарске суботе обележили смо Дан ослобођења Сомбора у Другом светском рату, као успомену на дан када је претходница трупа Трећег украјинског фронта совјетске Црвене армије у садејству са локалним партизанима и илегалцима из Сивца ослободиле Сомбор. Наиме они су небрањени град, из кога су непосредно пре тога побегли фашисти, ушли у преподневним часовима 21. октобра 1944. године.

Услед напредовања совјетске Црвене армије, већ почетком јесени 1944. г. дошло је до општег расула у мађарској државној власти на територији Бачке и повлачења мађарских и немачких трупа, уз које се повукао и део немачког и мађарског становништва. Након троипогодишње окупације Сомбора под Хортијевим фашистичким режимом, који је био под непосредном нацистичком управом, и то само дан након ослобођења Београда, Сомбор је дочекао слободу.

Совјетски потпуковник Хузивадзе, предводник јединица које су ослободиле Сомбор пред Градском кућом послужен је хлебом и сољу, а затим је са балкона Градске куће окупљенима објавио да је наступило ослобођење и да је престала фашистичка власт.

Том приликом положени су венци на Партизанском гробљу као И спомен обележју на видовданском тргу. Херојима отаџбинског рата и ослободиоцима града Сомбора, венац су положиле делегација Града Сомбора, коју чине заменица градоначелника Љиљана Тица, заменик председника Скупштине Града Сомбора, Радомир Лековић и председник ОО СУБНОР-а Сомбор, Петар Грабеж, као и делегација Војске Србије, Амбасаде Руске Федерације, Градског одбора  Српске напредне странке Сомбор, Асоцијације жена, Друштва српско – руског пријатељства, Градског удружења пензионера, Удружења војних пензионера, Коло српских сестара и Удружење Херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“. По полагању венаца, делегације и присутни су се уписали у књигу сећања.

Специјални гости манифестације били су први секретар Јуриј Бутков и заменик војног изасланика у Амбасади Руске Федерације у Београду, пуковник Евгениј Пољаков.

За отприлике три недеље прослављамо један такође велики јубилеј а то је 79. година чувене Батинске битке, која је ради подсећања  вођена између 11. и 19. новембра 1944. између јединица НОВЈ и Црвене армије, са једне стране и јединица Вермахта и његових савезника са друге стране. Циљ јединица НОВЈ је било ослобађање Барање, а совјетске армије је био да успостави мостобран за прелазак својих тенковских јединица на десну страну Дунава ради лакшег заузимања Мађарске.

Сада већ традиционалну Октобарску награду Града Сомбора за свој несебичан рад добио је Давид Кецман Дако, новинар, песник, књижевник, књижевни, позоришни и ликовни критичар.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић у свом говору поводом 79. годишњице ослобођења града изјавио је следеће:

  • Наш град је ослобођен у садејству овдашњих антифашиста, југословенских партизана и храбрих и пожртвованих бораца совјетске Црвене Армије, из Русије, земље у коју су овдашњи Срби и сва Србија увек упирали поглед у тегобним часовима своје историје. Сомбор је поднео знатне жртве у Другом светском рату и управо, сећање на те жртве и поштовање за њихову борбу, које смо данас исказали и полагањем венаца, уз војне почасти, наша су света дужност и цивилизацијска обавеза која нас легитимише пред очима савременог света и Европе, која је утемељена на идејама антифашизма. Свим нашим суграђанима од срца честитам овај светли и велики дан сомборске историје, а у име грађана Сомбора свим палим борцима одајем почаст и искрену захвалност за јуначку и славну борву против фашизма и за ослобођење земље од страних окупатора,

 

Рубрика је у оквиру реализације пројекта Удружења Подиум “Увек на лицу места“, издавача Новог Радио Сомбора, који се реализује захваљујући средствима Града Сомбора на Медијском Конкурсу за 2023. годину.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Припадници Министарства унутрашњих послова пронашли на више локација у Западнобачком округу 224 ирегуларна мигранта
Постављене нове столице у Градској хали „Мостонга“

Kategorije

Izbornik