Najnovije

Svečano obeležena 78. godišnjica Batinske bitke

 

Na platou kod Spomen muzeja Batinske bitke kod Bezdana, danas je svečano odata počast svim borcima koji su trijumfovali u jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata na ovom podrujčju. Polaganjem venaca na spomen obeležje povodom 78. godišnjice od početka bitke, počast su odale delagacija Grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, predsednik Skupštine grada Zoran Rus i član Gradskog veća Darko Smiljanić, delegacija Ambasade Ruske Federacije sa prvim sekretarom Igorom Kiselevim i pomoćnikom izaslanika odbrane potpukovnikom Denisom Kučenevim, delegacija SUBNOR-a na čelu su Petrom Grabežom, Laurom Mihajlović i Milanom Kovačevićem, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije koju je predvodio komandant jedinice pukovnik Lazar Ostojić, sa potpukovnikom Slavkom Đipalom i majorom Nebojšom Mijailovićem, kao i predstavnici SUBNOR-a iz zemlje i regiona i udruženja građana

Tokom svečanog programa okupljene su pozdravili predsednik Gradskog SUBNOR-a Sombor Petar Grabež, prvi sekretar Ambasade Ruske federacije u Srbiji Igor Kiselev, kao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković koji je istakao da se nijedan život koji je izgubljen u ovoj bici ne sme zaboraviti, rečima:

  • Sedamdeset osam godina posle, mi slavimo istinu i pobedu izvojevane u Batinskoj bici, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana pedalj po pedalj, ne samo u Batinskoj, već i u drugim slavnim bitkama tokom Drugog svetskog rata koje su trajale pune četiri godine. To je istina o bojištima, o logorima i zločinima nad narodom koji je umeo da voli i ceni svoju slobodu i brani svoju otadžbinu. To je istina o borbi i žrtvama naših predaka koji su znali ono što i mi danas znamo, a to je da jedino u slobodi i miru jedan grad, jedan narod i država mogu da se grade, razvijaju i napreduju. Ta istina je za naše pretke imala visoku, za neke i najvišu cenu koja je plaćena krvlju i upravo zbog toga, ta istina je nama koji smo danas tu, ali i našim potomcima koji će doći posle nas, zavet da je moramo čuvati od zaborava kao najdragocinije porodično blago i biti ponosni na nju!

Batinska bitka bila je jedna od prvih pobedonosnih frontovskih bitaka koju su u završnici Drugog svetskog rata, zajedno, vodile jugoslovenska i sovjetska vojska. Uspešan završetak te bitke značio je otvaranje puteva za dalje napredovanje prema Budimpešti i Beču sve do konačne, velike pobede 9. maja. Za nešto više od dve nedelje, koliko je Batinska bitka trajala, u nebeski stroj besmrtnika upisano je 2.175 imena, 788 jugoslovenskih i 1.387 sovjetskih boraca.

Povodom obeležavanja 78. godišnjice Batinske bitke u Spomen muzeju otvorena je izložba “12. Vojvođanska udarna brigada“, a u okviru svečanog programa nastupio je Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

 

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Duško Radović u somborskoj Biblioteci: Izložba Bio jednom jedan LaF
Tuzlanski pjesnici i književnici Majda Zukić i Nihad Mešić River na 15. Međunarodnom festivalu u Rijeci

Kategorije

Izbornik