Sindikat

Štrajk upozorenja u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu

Kompanija „Tigar Tajers“

  • Radnici u kompaniji „Tigar Tajers“ u Pirotu obustavili su juče, u nedelju 27. februara ’22. rad u trajanju od jednog sata, na poziv fabričkog sindikata Nezavisnost koji traži povećanje plata i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena

Predsednik Nezavisnosti u kompaniji Goran Jovanović rekao je da je protest protekao bez problema, da su se pridružili i radnici koji nisu članovi tog sindikata, te da nije bilo nikakvih pritisaka poslodavca.

– Štrajk upozorenja smo organizovali nakon što smo bezuspešno zahtevali povećanje zarada za 20 odsto. Izračunali smo da su naše zarade za poslednjih desetak godina realno opale za približno 40 odsto, a smatramo i da su zaposleni veoma zaslužni za odlične poslovne rezultate kompanije – objasnio je Jovanović za portal UGS Nezavisnost.

On je dopunio da osim jednokratnog povećanja zarada, Nezavisnost traži i da se plate usklađuju sa rastom cena na malo kako bi se zaštitio životni standard radnika i nihovih porodica. Jovanović kaže i da u poslovodstvu kompanije poslednjih godina na čudan način porede plate u “Tigar Tajersu”.

Nekada su za poređenje uzimali gumarsku industriju u kojoj tada, zapravo, nisu imali ozbiljnu konkurenciju. Sa pojavom drugih stranih kompanija u proizvodnji automobilskih guma menadžeri “Tigar Tajersa” o platama svojih zaposlenih govore kao o nadprosečnim u privredi Pirota.

Sindikat Nezavisnost u kompaniji ima svoju računicu argumentovanu konkretnim podacima članova sindikata. Prosečna januarska plata radnika u proizvodnji iznosila je oko 77.000 dinara. To je bila ukupna plata za 24 redovne dnevne smene, plus tri smene tokom prazničkih dana i četiri noćne smene, sa još dve dnevnice za rad nedeljom…

– Nismo mi u Nezavisnosti nerealni u svojim zahtevima jer znamo da je naša kompanija prošle godine imala prihod od sto miliona evra, što je znatan skok u odnosu na 2020. godinu. Takođe, znamo da se više od 90 odsto proizvodnje izvozi, kao i da je kompanija poslednjih godina investirala nekoliko stotina miliona evra u proširenje kapaciteta, zbog čega je i nama drago. Ali, zašto bi onda stagnirale zarade radnika – ističe Jovanović.

U Nezavisnosti su identifikovali i neke nepravilnosti u načinu obračuna zarada, odnosno da se rad na istim pozicijama ne vrednuje jednako, posebno kada je reč o radnicima angažovanim preko agencija. Jovanović kaže da će se o daljim koracima sindikata u kompaniji konsultovati sa rukovodstvom Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost” kojem pripadaju.

Očekuju i podršku evropske granske sindikalne “porodice”. Kompanija “Tigar Tajers” posluje u sastavu francuske grupacije „Mišlen“ i u Pirotu zapošljava približno 3.600 radnika u stalnom radnom odnosu i još oko 600 radnika angažovanih preko agencija po ugovorima na određeno vreme.

Po vrednosti izvoza, pirotska kompanija je na četvrtom mestu u privredi Srbije.

Izvor: UGS Nezavisnost

Tagovi: , ,

Povezani članci

Otkazan štrajk u Krušiku: Dogovor sa državom u minut do 12
Svetska i evropska sindikalna podrška radnicima kompanije “Tigar Tajers”

Kategorije

Izbornik