Sindikat

Štrajk mašinovođa u Nemačkoj: Zahtevaju veće plate i kraću radnu nedelju

 

  • Trodnevni generalni štrajk na železnicama u Nemačkoj počinje danas zaustavljanjem teretnih vozova a ključni zahtevi Sindikata nemačkih mašinovođa su smanjenje radne sedmice sa 38 na 35 sati, povećanje plate za 555 evra mesečno

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) pozvao je svoje članove da stupe u štrajk od 10. do 12. januara, kako su preneli mediji, zbog velikih nesuglasica oko plata sa železničkim operaterom Grupom Dojče Ban (Deutschen Bahn). Sindikat je saopštio da traži smanjenje broja radnih sati sa 38 na 35 nedeljno, povećanje plate od 555 evra mesečno kao i da se svakom mašinovođi isplati po 3.000 evra na ime jednokratne pomoći zbog inflacije.

Prema planu GDL, danas će širom Nemačke prvo stati teretni vozovi dok će se mašinovođe koje upravljaju putničkim kompozicijama pridružiti štrajku 11. i 12. janara. Biće to jedna od najdužih obustava rada do sada u Nemačkoj koje su inicirali sindikati zbog konflikta u pregovorima sa poslodavcima.

  • Grupa Dojče Ban nije iskoristila božićno primirje da spreči našu kolektivnu akciju tako što bi predstavila ponudu o kojoj se može pregovarati – navodi se u saopštenju Sindikata GDL koji već nekoliko meseci vodi vrlo teške i mučne pregovore sa predstavnicima poslodavačke kompanije.

Kompanija Dojče Ban je u decembru ponudila povećanje plata za 11 odsto, kao i kompenzacioni bonus zbog inflacije vredan 2.850 evra. Ta ponuda međutim nije zadovoljila Sindikat GDL u čijem članstvu je, između ostalih radnika, i više od 10.000 mašinovođa.

GDL apeluje na sve železničare:

  • Ponašajmo se solidarno i zajedno se borimo za realizaciju naših zahteva! U pozivu na štrajk napominje se da “prekid rada učešćem u zakonitom štrajku ne predstavlja povredu ugovora o radu i ne dovodi do posledica po zakonu o radu”. Štrajkači se takođe pozivaju “da ne koriste nesrazmerna sredstva (silu) kako bi sprečili zaposlene koji su voljni da rade da pristupe prostorijama, objektima i vozilima kompanije”.

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL, najstarija sindikalna organizacija u Nemačkoj osnovana 1867. godine, danas ukupno okuplja približno 40.000 zaposlenih u železničkom transportu i srodnim infrastrukturnim kompanijama širom Nemačke.

Novinar: Svetozar Raković 


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Vlada prihvatila zahtev UGS “Nezavisnost”: Službena dnevnica povećana sa 150 na 1.000 dinara
Prognoze MOR-a za 2024: Rast nejednakosti smanjuje šanse za socijalnu pravdu

Kategorije

Izbornik