Najnovije

12. Međunarodna konferencija “U duhu Tesle 2024” 13. januara u Njujorku

 

  • Teslina naučna fondacija (TNF) Amerike i Srbije organizovaće tradicionalnu 12. konferenciju „Tesla Spirit Conference and Award 2024“ u subotu 13. januara od 9 do 19 časova u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, dok će sutradan, 14. januara u Srpskom klubu u Njujorku biti organizovan umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla

Konferencija će biti organizovana kroz nekoliko vremensko-tematskih celina, a učestvovaće mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz čitavog sveta kao što su: dr Mihajlo Pravica (Michael G. Pravica): Kvantna mehanika, Ljubav, Bog i Tesladr Vjera MujovićKulturna diplomatija; Danko R. VasovićJasenovac, stradanje Teslinog narodaMark Alezi (Marc Allesi)Izveštaj Teslinog naučnog centra (TNC)Srđan Sotirov i Predrag KarasovićAktivnosti i projekti Tesline naučne fondacije Srbija; Obeležavanje 100 godina Radio Beograda – prvi program Radio Beograda, emisija „Večeras zajedno“, RTS (video-prezentacija); Marina Bulatović i Milica SavićStil oblačenja Nikole Tesle (prezentacija)dr Aleksandar Ignjatović PertiniDeca kao ambasadori kulture; Ešli Redfern (Ashley Redfearn) i saradnici: Školska platforma SADMaja Cvetković SotirovNoć uoči Božića sa Teslom (Tesla u dečjoj književnosti);  Radmila Satarić: Nikola Tesla inspiracija; Veroslav (Vik) ĐurđevićRazvoj NTEC-a, aktuelni projekti u Kanadi; dr Nada MartinovićNova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu; i mnogi drugi.

Teslina naučna fondacija iz Amerike i Teslina naučna fondacija Srbije okupljaju poštovaoce lika i dela velikog pronalazača Nikole Tesle širom sveta. Organizacijom konferencije u Njujorku, Filadefiji i Beogradu, Teslina fondacija ujedinjuje ljude različitih kultura, iz najrazličitijih sfera umetnosti i nauke, stručnjake iz različitih oblasti, promovišući tako značaj Teslinog pronalazačkog i stvaralačkog genija. Osim konferencije, promocija u duhu Tesle biće relizovana kroz brojne radionice.

Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći bogat materijal na temu Nikole Tesle i Teslinog naroda.

U toku Konferencije biće dodeljene zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada naše organizacije, kažu domaćini, „Tesla Spirit Award 2024“ zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda (na dostojanstven i originalan način).

Posebnim umetničkim programom biće obeležen dolazak pravoslavne srpske Nove godine 2024.

  • Svaki značajni učinak, pojedinca ili institucije, omogućava da nastavlja da živi delo Nikole Tesle, pa zato težimo da svet što bolje upozna veličinu i značaj Tesle i Teslinog naroda – izjavio je Srđan Sotirov, Predsednik UO TNF Srbije.

U holu hotela biće upriličena izložba slika naših poznatih umetnika: Jelena Bibić, Gordana Nenadović, Jasmina Jovanović, Vasilena Radanović, Tijana Arsić, Ana Marija Gover, Milica Savić i Milunka Pejoska.

U umetničkom programu će nastupati: Folklorni ansambl „Gračanica“, dečji hor „Sveti Sava“, dr Dušanka Ivanova: Balet „Tesla“, Slađana Šarić: Arija „Tesla“, i mnogi drugi.

Voditelji ovogodišnje konferencije biće Ešli Redfern (Ashley Redfearn), Lana Ašanin, Nada Martinović, Milica Savić i Gordana Nenadović.

(Foto: TNF)

  • Do sada smo postavili 32 Tesline biste širom sveta, poslednja je postavljena na Salt Lake Community College u Americi. To je ogroman posao. Treba obezbediti sredstva za izradu bista, naći odgovarajuće umetnike koji će to uraditi, ali posebno je bilo izazovno pribaviti i 32 dozvole i boriti se sa birokratijom. Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu Njujorker jer je Tesla tu živeo od 1933 do 1943, na Franklin institutu (Franklin Institute) u Americi, i u Srpskoj kulturnoj bašti (Serbian Cultural Garden) u Rokfelerovom parku u Klivlendu.

Nikola Ločar, osnivač i predsednik TNF iz Amerike, ističe:

  • Tokom Konferencije pozvaćemo na saradnju škole širom Planete, da počnu da otvaraju svoje Tesla klubove, a naša nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu taj posao će učiniti i lakšim i bržim.

Celokupan program Konferencije dostupan je na sajtu Tesline naučne fondacije (https://tnfs.edu.rs/), kao i link koji će omogućiti da praćenje konferencije uživo.

Autorka: Marina Bulatović/ Press centar UNS


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Republički PIO fond: Besplatna rehabilitacija u banjama Srbije
Somborski većnici prihvatili inicijativu: Slava grada Sombora biće Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan

Kategorije

Izbornik