Ekonomija

Stipendije za „Za Žene u nauci“ – Konkurs u toku

 

Beograd, 10. februar 2023. – SAOPŠTENJE

  • Iako žene danas čine manje od 30 odsto istraživača širom sveta, one često predvode zahtevna i revolucionarna istraživanja koja imaju ogroman uticaj na razvoj čovečanstva i društva uopšte. Zato se svakog 11. februara obeležava Međunarodni dan žena i devojaka u nauci. Generalna skupština UN ustanovila je ovaj dan pre osam godina kako bi podstakla žene i devojke da se bave naukom, a devojčice da od najranijeg uzrasta razvijaju svoja interesovanja

Jedan od vidova podrške mladim naučnicama u Srbiji jeste i program Nacionalnih stipendija L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science), koje već 13 godina dodeljuje kompanija L’Oréal u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalnom Komisijom za UNESCO. Konkurs za 2023. godinu je u toku i prijave su otvorene do kraja marta.

Stipendije su namenjene naučnicama koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane ili završene doktorske studije. Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

U okviru trinaestog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim mladim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

  • Do sada je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Pet dobitnica internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Naročito smo ponosni na 35 žena koje su nagrađene nacionalnom stipendijom u Srbiji – kaže Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove kompanije L’Oreal u Srbiji.

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već dvanaest godina nagrađuju najbolje mlade naučnice. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.

  • O međunarodnom programu L´Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!

Međunarodni program „Za žene u nauci“ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréal-a i UNESCO-a, i nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Program se danas realizuje širom sveta i podrazumeva različite vidove podrške ženama u nauci, uključujući čuvene internacionalne Nagrade „Za žene u nauci“ i više od 50 regionalnih i lokalnih programa stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.

www.forwomeninscience.com

www.twitter.com/4womeninscience      www.youtube.com/forwomeninscience

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

PSS Sombor: Predavanje za predstavnike mesnih zajednica i udruženja
Republički zavod za statistiku: Prosečna bruto zarada u Srbiji 115.315 dinara za decembar 2022.

Kategorije

Izbornik