Najnovije

Pokrenuta peticija za pošumljavanje Vojvodine

 

Autorka: Ivona Otašević

  • Peticiju pokreće Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ sa 24 udruženja i pokreta gradjana iz 15 gradova Vojvodine. Cilj je podizanje ekološke svesti naših sugrađanja – uočavanja problema niskog procenta pošumljenosti, kao i očuvanje i izgradnja šuma

Prema zvaničnim podacima, Vojvodina je najmanje pošumljena regija Evrope, sa oko 140.000 hektara. Trenutno na raspolaganju za pošumljavanje JP Vojvodina šume ima svega 1.000 hektara zemljišta. Ukupna površina u Vojvodini: 7.1% stepen šumovitosti ispod 1% imaju: Kula, Bačka Topola, Mali Iđoš, Stara Pazova, Vrbas, Srbobran, Bečej, Temerin, Senta, Kikinda, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Plandište.

  • Peticijom se zahteva od Skupštine Srbije izmene Zakona o:

1)  šumama, obavezati opštine i gradove da izrade višegodišnje planove pošumljavanja na svojoj teritoriji do odredjenog roka.

2)   o poljoprivrednom zemljištu, obavezati opštine i gradove da izdvoje odredjeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i za pošumljavanje, izmeniti odnos rasporeda prihoda sa 30:30:40 na 10:50:40

3)  izmena zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ukinuti naknadu za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja

  • Skupštini AP Vojvodine da podnese predloge Skupštini Srbije za izmenu zakona pod tačkama 1,2 i 3.
  • Pokrajinskoj Vladi izmenama Odluke o obrazovanju Fonda za šume APV da obezbedi učešće udruženja gradjana i javnosti u odlučivanju u programu Fonda i načine izveštavanja javnosti.
  • Svojim potpisom možete doprineti korak bliže realizaciji! Potpis možete dati na srpskom, mađarskom i rumunskom jezikom na zvaničnoj stranici „Pošumimo Vojvodinu“ putem ovog linka:

https://www.peticije.online/peticija-posumimo-vojvodinu 

Ili preuzmite ove dokumente, štampajte ih, prikupite potpise u vašoj lokalnoj zajednici, skenirajte i pošaljite elektronskom poštom na adresu:

stanisteec@gmail.com.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Promocija zbornika radova „Žanrovska ukrštanja srpske i anglofone književnosti 3“
Profesor dr Saša Marković dekan somborskog PEF-a drži predavanje u Apatinu

Kategorije

Izbornik