Višejezično

Štangl – bangl lutkarska pridstava

 

  • Početak nove škulske godine, u još jedino sačuvanoj salašarskoj škuli na salašima Bukovac kraj Sombora, na svega desetak kilometara od varoši, započo je na jedinstven a prije sveg radostan način.

Učiteljica koja ovu škulu sa četir razreda istovrimeno vodi, Nina Beretić, sa svojim đacima, pripravila je tokom litnjeg raspusta, lukarsku pridstavu koju su zajednički nazvali Štrangl-bangl i upravo s pridstavom poželili dici, roditeljima a i svim dragim Bukovčanima srićnu i uspišnu još jednu škulsku godinu.

Tematika pridstave smištena je u jedan litnji dan, u jednu običnu familiju koja je odlučila da okreči svoj salaš. Majstor pa još i tetak je tu da moleriše nuz pomoć dice koju je na litnjem raspustu baš lipo zabavio cili onaj “vašar” koji prati svako krečenje salaša. Tri glavna lika, tri lutke – seku Vesnu, batu Baneta i tetka molera opravili su mali đaci sa svojom učiteljicom Ninom.

Po ugledu na Blaška Markovića, mi smo se odvažili da pripravimo ovaj put lutkarsku pridstavu s tematikom iz života obični ljudi i dice. U našoj pridstavi živi stari Sombor, mirišu rozetle, kače se firange, postavlja escajg na astale i svud se čuju riči koje danas ritko ko pamti i razumi. To je vrime3201 fijakera, cipovki i mnoštva dice koja poštivaju starije, uče se zanatu jošte mladi i druže se čak i krišom” ispričala je učiteljica Nina Beretić.

Ponosna na svoje male đake i škulsku tradiciju koja već uveliko gazi u drugi vik svojeg postojanja i rada, s puno volje i entuzijazma, učiteljica Beretić je kazala:

  • U svitlu ove lipe tradicije i u svetlu dobrih starih običaja, a ko pripadnici najstarije salaške škule u somborskom ataru koja je počela s radom čak 1815. godine, red je da čuvamo nasliđe svojeg zavičaja.

Kako bukovački salaši i prostorije UG Bunjevačko kolo pripadaju istoj Misnoj  zajednici, saradnja škule i kola na obostranu radost, započinje upravo saradnjom najmlađi pa će, nakon premijere na samom početku škulske godine, Džangl bangl – lutkarska pridstava đaka bukovačke škule bit prikazana ko dio jesenjeg dičijeg programa.

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Smotra likovni amatera
Bácsgyulafalva 140 éves

Kategorije

Izbornik