Najnovije

Srećan ti Dan grada, Sombore naš!

Najzeleniji grad u mnogim statistikama – grad u šumi ili šuma u gradu, Sombor

  • Sombor je 17. februara 1749. godine dobio Povelju kojom je dobio status slobodnog kraljevskog grada. Povelja je žitelje Sombora koštala 150.000 rajnskih forinti, i to u zlatu

Ta visoka cena uplaćena je u carske trezore, što je sa pratećim taksama i prispelim kamatama, grad veoma teško opteretilo dugovima. Čitav iznos inače, u potpunosti je otplaćen tek 1806. godine.

Carica Marija Terezija potpisala je Povelju kojom se Sombor uzdiže u rang slobodnih i kraljevskih gradova, a ona je na svečan način predata Somborcima 24. aprila 1749. godine.

Sombor je ovim činom dobio mnogo. Avram Mrazović 1778. godine osniva školu „Normu“, sa prvim tečajevima za obrazovanje srpskih učitelja, a od 1786. godine Sombor dobija visok status – sedišta Bačke (kasnije Bačko-bodroške) županije.

Napredak Sombora će potrajati u čitavom periodu između 19. i 20. veka, kada, a grad  već1905. godine dobija i električnu struju…

Vraćajući se u sadašnjost, moramo pomalo pristrasno priznati, da je svakome svoj rodni grad najlepši. Somborci, posebno ponosni na najvažniju činjenicu da ovde vekovno u slozi žive pripadnici dvadeset sedam nacija, su poznati po tome što uvažavaju solidarnost, brigu o drugima, raduju se uspesima svojih komšija, znaju da lumpuju s razlogom. Kad i nema razloga, prepoznaćete somborski osmeh. Uostalom, rekordan broj od dvadeset sedam zvanično zabeleženih klasika-muzičkih numera više žanrova, od starogradske pesme, romanse, zabavne ili pop savremene muzike, dobijaju svih ovih godina, a ubeđeni smo da će tako biti i sutra jer rađaju se u ovom gradu novi mladi muzički talenti, da će sve te popularne pesme ubrzo dobiti svoje nove sledbenice, naslednice.

I ovom prilikom, čak trodnevnim sadržajnim manifestacijama koje smo najavljivali i koje pratimo na stranicama našeg portala, Sombor obeležava svoj dan, verovatno, kao retko ko, s obzirom na mnogobrojna ovdašnja izvorišta kulture, a svečana akademija zakazana je u Narodnom pozorištu Sombor na današnji Dan grada sa koje takođe izveštavamo.

Sombore, srećno ti bilo. Dobro nam došli u Sombor!

Novi Radio Sombor, Udruženje „PODIUM“

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

EKS: Subvencije EU samo socijalno odgovornim kompanijama
Milica Nađ najmlađa dobitnica Povelje grada Sombora

Kategorije

Izbornik