Kultura

SPIS – Sajam pisaca i izdavača Sombor

 

  • Književnu manifestaciju “ SPIS“ prvi put organizuje Srpska čitaonica „Laza Kostić“ Sombor, uz snažnu podršku izdavača i pisaca iz Sombora, kao i nekoliko izdavača i pisaca u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Republici Srpskoj

Svoje učestvovanje potvrdili su: Pedagoški fakultet iz Sombora, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor, biblioteke iz Kule, Vrbasa i Kraljeva, Galerija „Milan Konjović“, Istorijski arhiv i Gradski muzej Sombor. Osim Somborske čitaonice, izdavačku delatnost predstaviće i Iriška čitaonica.

Na Sajmu će učestvovati i udruženja građana: Bunjevačko kolo Sombor, Kolo Srpskih sestara, ZUS „Korijeni“ i UG „Norma“ Sombor.

Poseban štand na ovoj književnoj manifestaciji imaće članovi Somborske čitaonice, Univerzitetski profesori i doktori nauka: Tihomir Petrović, Saša Radojčić, Mara Knežević, Miloš Petrović, Miloš Šumonja, Stojan Berber, profesor, književnik i lekar /medicinski akademik/, autori knjiga Rada Đošan Kitić, Zdravko Borojević, Petar Arambašić

Samostalne nastupe imaju: David Kecman Dako, pesnik, prozni pisac i esejista, književni pozorišni i likovni kritičar, dobitnik Oktobarske nagrade Grada Sombora, koji će na otvaranju Sajma govoriti o somborskom književnom i izdavačkom stvaralaštvu.

Branislav Beljanski izložiće više od sto knjiga i publikacija njegovog oca Milenka Beljanskog, čija je osnovna tematika bila istorija Sombora i okolnih mesta.

Na Sajmu će svoje radove izložiti Gordana Blanuša, Đorđe Janjatović kao i drugi pisci i književni stvaraoci iz Sombora.

Posebnu čast i radost organizatoru i građanima Sombora svojom najavom učestvovanja učiniće: Srpska Samouprava iz Budimpešte, Naučni i kulturni centar „Milutin Milanković“ iz Dalja, Srpski kulturni centar iz Vukovara i Kulturno-prosvjetno društvo „Vaso Pelagić“ Pelagićevo. Učestvovanjem ovih izlagača i izdavača, ova će manifestacija u svojoj prvoj godini dobiti i regionalni značaj.

Osim izložbe knjiga, planirani su i drugi sadržaji:

– u petak, 2. februara od 18 časova biće reči o Izdavačkoj delatnosti Srba u Hrvatskoj

– u subotu, 3. februara od 11 časova planiran je okrugli sto na temu „Kako unaprediti izdavačku delatnost izvan metropola“

– u subotu, 3. februara od 17 časova planirano je predstavljanje knjige „Vila sa Čakora“ koja je doživela tri dopunjena izdanja i štampana u 1.500 primeraka.

– U nedelju, 4. februara od 11 časova UG Bunjevačko kolo Sombor predstavlja svoja izdanja: Četiri Vika od prvog pomena Bunjevačkog imena u Bačkoj i Ravangradska snoviđenja međ bilim firangama.

Otvaranje Sajma je u petak, 2.februara u 11 časova a očekuje se da manifestaciju otvori gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, navode organizatori.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Premijerno izvedena crvenačka predstava ,,Laže i paralaže“
Somborska Biblioteka: Rezultati konkursa za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina

Kategorije

Izbornik