Kultura

Somborsko Bunjevačko kolo obeležilo 100 godina od prvog prela uz omiljenog Zvonka Bogdana i njegove tamburaše

E tako se piva, tako Bunjevci pametno lumpuju – neuništivi Zvonko Bogdan na pozornici varoškog hotela oduševio po ko zna koji put

  • Udruženje građana “Bunjevačko kolo” iz Sombora održalo je tradicionalno veliko somborsko bunjevačko u petak, 3. februara u svečanoj sali varoškog hotela

U ime domaćina, svečani skup je pozdrvio Dejan Parčetić, predsednik UG Bunjevačko kolo, a potom su se, prigodnim rečima obratili i Alma Rizmanović, posebna savetnica ministarke kulture i informisanja, Ljijana Tica zamenica gradonačelnika, kao i predsednica Bunjevačkog Nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić.

  • Ovo prelo je od velikog značaja jer naše Bunjevačko kolo kao tradicionalni organizator prela, večarašnjom manifestacijom obeležava sto godina od održavanja prvog bunjevačkog prela u Somboru kog su te davne 1922. pripremili naši preci – pramajke i pradidovi. Ujedno, želim naglasiti da prelo slavimo ko jedan od četiri naša bunjevačka nacionalna praznika i to u godini kada naš Bunjevački nacionalni savet proslavlja 20 godina postojanja i rada – istakao je predsednik Bunjevačkog kola Dejan Parčetić i poželevši gostima dobrodošlicu i nezaboravno veče.

Posebno draga gošća i ovogodišnjeg prela, bila je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U muzičkom delu programa, somborsko preljsko veče je svojim briljantnim nastupom upisao na posebnu stranicu istorije, rođeni Somborac Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima.

Najlepšu svečanu bunjevačku nošnju prikazali su članovi Gradskog kulturno umetničkog društva „Ravangrad“ kroz izođenje spletova bačkih i bunjevačkih igara.

U nameri da se prikaže bogatstvo sačuvane nošnje iz privatnih zbirki kao iz fundusa GKUD-a „Ravangrad“, devojke, učesnice izbora za “Najlipšu prelju”, prikazale su unikatne svilene nošnje stare i više od sto godina.

Stručni žiri je za “Najlipšu prelju” izabrao Milicu Parčetić iz Gradine, a na mestu prve i druge pratilje izabrane su Sara Gluhović iz Sombora i Valentina Vuković iz Gradine.

I ove godine je, kao deo obaveznog programa prela, potpredsednik UG „Bunjevačko kolo“, Aleksandar Bošnjak, bandaškom paru Somborske bunjevačke Dužionice 2022, Martini Marton i Denisu Klecinu, uručio prigodan dar zahvalnosti – umetničke slike u tehnici slame.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Deco i omladino: Spremna ponovo za vas Scena za decu i mlade “Fabrika snova”
Predstava za decu „Aska i vuk“

Kategorije

Izbornik