NajnovijeVišejezično

Somborska bunjevačka Dužionica 2023.

Pohvala za fotografiju meseca jula „Somborska Dužijanca“
Foto kino video klub „Rada Krstic“ Sombor 📸🌞🌾
#fotograf #acanskis #photoacanskis
Tamron 18-200 mm
AcanskiS ©

 

  • Na lipim konjima i fijakerima, u svečanim nošnjama i ruvima, okićeni perlicama – tako je započela svečana proslava završene još jedne žetve, tradicionalna Somborska bunjevačka Dužionica 2023. Običaj obilužavanja započo je u Somboru još davne 1921. godine a od reosnivanja Bunjevačkog kola, ovo je po redu 22. svečanost koju i danas niguje već treća generacija osnivača Bunjevačkog kola.

Gosti i domaćini dužionice najprije su, u crkvi Presvetog Trojsva,  na misi Zafalnici, s virom i “Oče našom” zafalili Bogu na dobroj žetvi te blagoslovljenu žitnu krunu i kruv od novog brašna poneli u Županiju.

Veselo, nuz tamburaše, varoškim sokakom pronela se pisma a na trgu odigralo kolo. Mladi bandaški par Milica Parčetić i David Kolić pridali gradonačelniku Antoniju Ratković glagoslovljen kruv od novog žita.

“U ime nas, Bunjevaca i četir vika našeg postojanja na ovoj plodnoj panonskoj ravnici, u ime naših didova i pradidova koji su stvarali  ovu slobodnu kraljevsku varoš somborsku, u ime svi vridni ratara i duboki brazdi znojom natopljeni iz kojih klasje zašušti u srid lita – evo KRUVA, i u njemu tajna simena života, u njemu naši iljade očenaša s virom  – NEKA BUDE VOLJA TVOJA!

Primite, poštovani gradonačelniče, ovaj kruv, blagoslovljen na oltaru naše čvrste vire da smo uz vas uvik na pravom putu – čovikoljublja, ljubavi i međusobnog poštivanja!”, istakla je bandašica Milica Parčetić je prilikom pridaje kruva.

Zafalivši se na kruvu, gradonačelnik Ratković je kazo da je Dužionica jedna od najstariji i najznačajniji tradicija koja se niguje u Somboru. “

“Dužionica pridstavlja simbol zajedništva, a Sombor je sredina u kojoj se ljudi međusobno poštivaju, razumiju i uvažavaju, sridina u kojoj se ne ističe različitost, već niguje posebnost”.

Svečanosti su, nuz gradonačelnika Antonia Ratkovića, isprid Grada Sombora, prisustvovale i zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica, te pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma, Jovana Miljević. Posebna savetnica ministra kulture i potpredsednica Vlade Republike Srbije, Alma Rizvanović, zajedno sa Državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslavom Jovanovićem, svojim prisustvom su ulipšali ovaj dan obilužavanja završetka ovogodišnje žetve.

Delegaciju Bunjevačkog Nacionalnog savita pridstavljali su dragi gosti iz Subotice – Veljko Vojnić, zaminik pridsidnice NSBNM, Slavica Saulić, Miroslav Vojnić, Tihomir Vrbanović.

Na svečanom ručku pridstavljeni su ovogodišnji risarski parovi i odigrano je tradicionalno Bandašicino kolo.

Zafalivši mladima iz GKUD-a Ravangrad, Čonoplje i Lemeša na učešću u Dužionici a posebno bandaškom paru, pridsidnik Bunjevačkog kola pozdravio je sve goste svečanosti nuz čestitke za nacionalni praznik.

 

 

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

v

Povezani članci

Ревитализација Дунавца у Бачком Моноштору
Šokci i baština u Beregu

Kategorije

Izbornik