Najnovije

SKUD „Izvor“ u Stanišiću oduševio Revijom „Iz dalmatinskog kašuna“

 

  • Srpsko kulturno umetničko društvo „Izvor“ Stanišić briljantno je poslednje martovske večeri priredilo Reviju narodne nošnje Srba sa prostora Severne Dalmacije, uz simboličan naziv „Iz dalmatinskog kašuna“. U prostoru Galerije u Stanišiću, specijalno za ovu priliku uređenom sa pistom i publikom oko nje, tražila se doslovce stolica više

Program su pratili uz brojne goste i zvanice, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, u ime somborske lokalne samouprave i gradska većnica za oblast socijalne zaštite Jovana Miljević, gradska većnica za kulturu i obrazovanje Anita Stojakov i gradski većnik za oblast ruralnog razvoja Srđan Savić.

Pre samog defilea bogatstva narodnih nošnji iz Severne Dalmacije čemu je prethodio brižljivo pripremljen video zapis o kolonizaciji Srba iz tog dela tadašnje Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata u Stanišić, kao i kasnijim, novim migracijama Srba sa teritorije današnje Hrvatske, prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković:

  • Revijom narodnih nošnji „Iz dalmatinskog kašuna“ prikazujete nam bogatstvo srpskog etnosa, kulture i tradicije. Reviju ste organizovali kako biste nas podsetili i na svoje i na naše pretke koji su kroz spoj praktičnog, ali i umetničkog i zanatskog umeća utkanog u izradu svakog elementa koji čini narodnu nošnju, očuvali sečanje na svoje poreklo i identitet srpskog naroda koji se pod bremenom zbegova, pogroma i progona pronosio od kamenitih predela Severne Dalmacije – Zadra, Knina, Škabrnje, Obrovca, Bukovice, do pitomine blagorodne vojvođanske ravnice u kojoj su ih srpski sunarodnici dočekali raširenim rukama dobrodošlice.

Gradonačelnik Antonio Ratković je još podvukao da Sombor, iako multietnička sredina u kojoj se neguje duh zajedništva, tolerancije i razumevanja kroz neupitnu podršku koju Grad pruža putem konkursa koje redovno raspisuje a budžet Grada odvaja čak oko 8 procenata za kulturu, mi ne smemo da zanemarimo i zaboravimo svoje korene, jer ta kultura sećanja će nam obezbediti opstanak u budućnosti.

  • Negovanje kulture sećanja najefikasnije rezultira upravo kroz programe kakav je ovaj večerašnji, ali i slični programi protkani pesmom, igrom i prikazom običaja u kojima imamo zadovoljstvo da uživamo kada ih priređuju kulturno-umetnička društva sa teritorije našeg Grada, a pre svega Srpsko kulturno-umetničko društvo „Izvor“ iz Stanišića – reči su gradonačelnika Ratkovića.

U završnici svog obraćanja, gradonačelnik je izrazio zahvalnost domaćinima na entuzijazmu, na angažovanju i naporu koji punih petnaest godina ulažu upravo u otvaranje, otkrivanje i prikazivanje prebogate, gotovo neiscrpne riznice srpskog narodnog blaga i poručio da će Grad Sombor uvek biti pouzdan partner i podrška u realizaciji aktivnosti i programa, ovako kvalitetno urađenih.

Biranim rečima u znak zahvalnosti „Izvoru“ na originalnom i autentičnom načinu predstavljanja kulturne baštine Srba iz Severne Dalmacije, brojnima su se obratili i Sanja Lakić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i Stevan Bakić, gradonačelnik Grada Subotice.

Tokom defilea manekenki i manekena svih generacija odevenih u narodne nošnje, spoznalo se da svaki taj komad nošnje koji se nalazi u prebogatoj kolekciji SKUD „Izvor“ ima svoju priču i poseban put kojim je došao do nas i na to domaćini s pravom jesu ponosni. Ali, ta činjenica ih više, kažu, obavezuje i daje snagu da istraju, s obzirom na sve muke i nedaće koje je preživeo stradalni srpski narod u Severnoj Dalmaciji.

  • Večerašnja revija bila je prikaz različitih varijanti odevanja Srba u ovom kraju, koja je utemeljena na podacima koje smo dobijali od kazivača na terenu i na osnovu obimne literature koju smo prikupili tokom istraživanja ovog kraja – istakao je Dragan Parađina, predsednik i umetnički rukovodilac Društva.

Usledili su topli, dugi aplauzi za svaki prikaz nošnje, koje su s ponosom predstavili: Katarina Marjanović, Zorana Ogar, Branka Zagorac, Fransoaz Molnar, Nađa Tepavac, Lara Veselinović, Aleksandra Bjeljac, Anđelka Kuridža, Katarina Mišković, Milana Radmanović, Bojana Lugonjić, Sofija Lugonjić, Ana Magdenovski, Milica Matijević, Natalija Gnjatović, Nikolina Karabatić, Anđela Burgijašev, Mirjana Dragičević, Nataša Grujić, Igor Macura, Boban Đorđić, Miroslav Lakićević, Dorijan Sibler, Milorad Čavlin, Ilija Krivošić, Nikša Klinac, Maneul Pavlov-Karačonji i Matija Obrenović.

Čitav program održan je uz podršku Grada Sombora, LAP-a za mlade 2024, kao i roditelja članova SKUD „Izvor“ u Stanišiću.

Fotografije: Srđan Ačanski (sledi galerija, dodatno)


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Stapar i Rastina: Uređenje više ulica
Nepresušna sportska prijateljstva: Božidar Maljković i Dino Rađa

Kategorije

Izbornik