Sindikat

Sindikati Ziđina demantuju poslodavca: Kolektivni ugovor je sveto pismo u zaštiti radnika

 

  • Argumentima, protestima i širenjem istine sindikati se bore protiv megalomanskih profitnih interesa Kompanije koja očigledno ne brine o pravima i položaju svojih radnika iako sebe predstavlja kao društveno odgovornu – navodi se u zajedničkom saopštenju devet sindikalnih organizacija u kompaniji Ziđin Kuper

Reagujući na nedavno saopštenje kompanije u kojem ih je poslodavac optužio da “protestima i širenjem neistine štete interesima kompanije i svih zaposlenih” sindikati ukazuju da im je “položaj radnika uvek na prvom mestu”. Navode i da su štitili i zastupali interese i prava zaposlenih prilikom svih ranijih pokušaja privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor od strane rumunskog Cooprom-a, austrijskog Atek-a, ruskog SMR-a, srpskog Ist Pointa, te da to čine i danas u kompaniji koja je od kraja 2018. u većinskom vlasništvu kineskog Ziđin Kupera.

  • Kolektivni ugovor i socijalni program su za sindikate bili sveto pismo u zaštiti radnika a za kompanije veliki teret i nužno zlo s kojim su morale da se nose – naglašavaju sindikati i podsećaju da je kolektivni ugovor bio sastavni deo tenderske dokumentacije i obavezni deo kupoprodajnog ugovora ili ugovora o strateškom partnerstvu. Potencijalni kupci su bili upoznati sa sadržajem Kolektivnog ugovora i bili su u obavezi da ga prihvate.

Sindikati takođe podsećaju da je kineska kompanija Ziđin nakon dokapitalizacije borskog preduzeća prihvatila Kolektivni ugovor koji je “garantovao radnicima pravnu i socijalnu sigurnost, jasno definisao prava i obaveze radnika i poslodavca”.

  • Nivo prava radnika i obaveza poslodavca koje proističu iz kolektivnog ugovora je za demokratski i ekonomski razvijene zemlje prihvatljiv, sasvim logičan i zakonski obavezan – navodi se u saopštenju uz ocenu da je za kineskog poslodavca “očigledno neprihvatljiv jer po njima daje previše prava radnicima a nameće dosta obaveza koje u njihovoj zemlji izgleda da ne postoje”. Zato je, smatraju sindikati, poslodavac otkazao taj kolektivni ugovor šest meseci pre isteka njegovog roka kako bi kako sindikati navode obespravio radnike.

Ipak, najava sindikata da će organizovati proteste i zalaganje tadašnje ministarke energetike i rudarstva Zorane Mihajlović motivisali su poslodavca da donese Pravilnik o radu 29. juna 2021. godine “sa tekstom koji je indentičan prethodnom kolektivnom ugovoru”. Međutim, 15. decembra 2022. poslodavac je jednostrano i na nezakonit način doneo novi Pravilnik o radu poništavajući prethodni. – Novi Pravilnik o radu sadrži 195 promena koje umanjuju skoro sva materijalna i ostala nematerijalna prava radnika, uz to namećući nove obaveze radnicima i nove kaznene odredbe – ukazuje se u sindikalnom saopštenju.

Sindikati napominju i da se ponose rekodnom proizvodnjom i nikad boljim rezultatima kojima se poslodavac hvali “jer su to proizvodni rezultati rada naših radnika” – preciziraju sindikati.

Dodaje se da je usklađivanje zarada početkom svake godine rađeno i pre dolaska kineske kompanije i da to “nije bio gest dobre volje poslodavca već obaveza definisana Kolektivnim ugovorom i prethodnim Pravilnikom o radu od 29. juna 2021. godine”. Podseća se na član 60. tog pravilnika: „Poslodavac je dužan da ugovorenu cenu rada usklađuje sa odlukom Socijalno-ekonomskog Saveta Republike Srbije tako što će ugovorenu cenu rada uskladiti sa procentom povećanja minimalne cene rada po satu…”.

U saopštenju se ukazuje i da “poslodavac osim što je bio dužan da usklađuje zaradu nije svojevoljno povećao ni za dinar zarade” uz napomenu da sindikati ne traže povećanje zarade već samo njeno usklađivanje.

Sindikati smatraju neiskrenom tvrdnju poslodavca da linearnim povećanjem zarada za 5.000 dinara želi da bude pravedan prema svim zaposlenima, i s tim u vezi navode da je poslodavac predvideo da godišnja nagrada za menadžment bude do deset puta veća nego za radnike u neposrednoj proizvodnji.

  • Ne postoji nijedan opravdan ekonomski razlog za donošenje ovako nepovoljnog Pravilnika o radu osim da je profit ispred zaposlenih, iznad svega po svaku cenu i deo kineske ideologije za preoblikovanje i omalovažavanje srpskog radnika uz stvaranje pokornog, poslušnog, uplašenog i ucenjenog radnika po svojoj meri – ocenjuju sindikati Ziđina.

Na kraju saopštenja navodi se da se zaposleni zastrašuju, prave spiskovi i da im se preti “kao da su oni neprijatelji kompanije”.

  • Svi problemi koji su nastali donošenjem nepovoljnog Pravilnika o radu nestaće potpisivanjem novog kolektivnog ugovora – zaključuje se u saopštenju devet sindikata kompanije Ziđin Koper u Boru.

Izvor: Nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

GS KUM Nezavisnost novi član Evropske federacije novinara
EKS: EU vodi socijalni dijalog – na papiru

Kategorije

Izbornik