Sindikat

Sindikati kompanije Ziđin u Boru protiv umanjenja zarada

 

Sindikalne organizacije kompanije Srbija Ziđin Kuper u Boru zatražile su juče od Vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog donošenja novog Pravilnika o radu i opstrukcije poslovodstva u pregovorima o zaključivanju kolektivnog ugovora

Sindikati borske kompanije koja je u vlasništvu kompanije iz Kine zahtevaju da iz Vlade hitno reaguju i zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se stavio van snage Pravilnik o radu koji je donet 15. decembra.

Zahtev je i da se nastave jednostrano prekinuti pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

Sindikati napominju da bi se ispunjenjem ova dva zahteva izbeglo održavanje velikog protesta nezadovoljnih radnika i sindikata.

U pismu je upozoreno da se novim pravilnikom radnicima „znatno umanjuju prava“ i da je „poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora“. Time, kako ukazuju sindikati, kineski poslodavac nije ispoštovao zahtev Ministarstva privrede da predstavi simulacije obračuna zarada po svom predlogu. Takođe, novim pravilnikom poslodavac je izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije. „Ovim činom poslodavac je ignorisao predstavnike ministarstva koji su prisustvovali pregovorima kao i stav Ministarstva privrede da prava radnika i sindikata ne smeju biti umanjena“, navode sindikati.

Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić, koji je prisustvovao neuspelim pregovorima, rekao nam je da je poslodavac neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore i doneo novi pravilnik kojim je praktično umanjio nivo prava zaposlenih, uređen prethodnim pravilnikom.

  • Novim pravilnikom poslodavca zapravo je brisano i izmenjeno nekih 18 tačaka u vezi sa obračunom visine zarada i drugih nadoknada koje proističu iz rada. S obzirom da sam zaposlen u kompaniji gde sam do prelaska u centralu Nezavisnosti bio glavni poverenik našeg sindikata, poznajem veoma dobro interna akta i poslovanje kompanije. Napravio sam simulacije zarada na osnovu novog pravilnika i dokazao da će primanja radnika biti umanjena umesto da se povećaju shodno odluci Socijalno-ekonomskog saveta o povećanju minimalne cene rada u 2022. za 14,3 odsto – objasnio je Gavrić za portal Nezavisnost.org.

Prema njegovim rečima, poslodavac je juče pokušao da obmane radnike obaveštenjem da su novim pravilnikom njihova prava regulisana u istoj meri kao i u prethodnom aktu.

Sindikat „Nezavisnost“ koji je reprezentativan u kompaniji uzvratio je odgovorom u kojem ukazuje da je nakon detaljne analize predloga teksta pregovaračkog tima poslodavca i uporedne analize postojećeg Pravilnika o radu i predloga novog kolektivnog ugovora ustanovio da se predlogom poslodavca zarada za ključna radna mesta umanjuje za približno 30.000 dinara.

Zajednički stav sindikata u kompaniji je da „predlog izmene teksta postojećeg Pravilnika o radu dat kroz nepovoljniji predlog kolektivnog ugovora, smanjuje prava radnika“. Za sindikate je zato neprihvatljiva ponuda poslodavca kojom se umanjuju zarade i koja je suprotna zakonima Srbije. Ponuda poslodavca je neprihvatljiva zbog enormnog rasta troškova života dok su zarade ostale na istom nivou.

Podsećamo da ni prošle godine u junu nisu uspeli pregovori o donošenju kolektivnog ugovora u kompaniji zbog čega su sindikati najavljivali ozbiljne proteste. Imali su u tome otvorenu podršku centrala UGS Nezavisnost i SSS Srbije. U poslednji čas, poslodavac je doneo pravilnik identičan tekstu Kolektivnog ugovora koji je do tada bio na snazi i kojim su bili zadovoljni i sindikati i radnici. Sada se, međutim, predomislio i odlučio da svoj pravilnik promeni – na štetu radnika.

Časlav Gavrić napominje da su sindikati i dalje spremni za pregovore i da očekuju da Vlada, odnosno ministarstva privrede i rada podrža njihove zahteve kako bi se došlo do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane.

Sindikati i radnici u kompaniji Srbija Ziđin neće pristati ni na kakvo umanjenje svojih prava, poručio je predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: Nezavisnost.org

Foto: screenshot

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Reljanović: Cilj zakona o sezoncima je obezbeđivanje jeftine i obespravljene radne snage
Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost“: Protest ispred zgrade Vlade Republike Srbije

Kategorije

Izbornik