Sindikat

Sindikati i poslovodstvo Ziđina postigli dogovor o kolektivnom ugovoru

 

  • Pregovori reprezentativnih sindikata i poslovodstva kompanije Ziđin u Boru završeni su u utorak 7. februara postizanjem dogovora o novom kolektivnom ugovoru, izjavio je za naš portal Časlav Gavrić, predsednik granskog Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost
  • Postigli smo kompromis, cena radnog sata je povećana sa 177 dinara na 192 dinara, a linearna isplata 4.000 dinara ulazi u osnovnu zaradu. Povećanje zarada najviše će osetiti radnici sa nižim koeficijentima čije će zarade biti povećane za 15 odsto, dok će kategorije zaposlenih sa višim koeficijentima dobiti nešto niži procenat povećanja – rekao nam je Gavrić, dodajući da će povećanje zarada biti ugrađeno u januarske zarade.

Novi kolektivni ugovor potpisuju predstavnici reprezentativnih sindikata i predstavnici kineskog poslodavca, čime će sutomatski prestati da važi poslovnik o radu koji je krajem prošle godine samovoljno doneo menaždment Ziđina a koji je izazavo veliko nezadovoljstvo i više protesta sindikata i radnika u borskoj kompaniji.

Časlav Gavrić napominje da su sindikati zadovoljni jer je postignut dogovor i o dužini godišnjeg odmora, kao i o drugim radničkim i sindikalnim pravima. Dodao je da su sindikati zahvalni Ministarstvu rada i Ministarstvu rudarstva koji su posredovali kako bi se nimalo laki pregovori nastavljali da bi se, konačno, došlo do zadovoljavajućeg dogovora za obe pregovaračke strane.

Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Srbija pala na 101. mesto globalne liste o percepciji korupcije
Potpisan novi kolektivni ugovor u kompaniji Ziđin

Kategorije

Izbornik