Sindikat

Sindikati Geodetskog zavoda: Nova bahata direktiva direktora Draškovića

Zgrada Republičkog geodetskog zavoda Srbije

  • Stanje u Republičkom geodetskom zavodu je veoma zabrinjavajuće, a nesposobno i nekompetentno rukovodstvo predvođeno direktorom Borkom Draškovićem ostvaruje „pozitivan bilans“ samo u urušavanju sindikalnih prava i sloboda i torturi nad zaposlenim službenicima, ocenjuju tri reprezentativna sindikata u ovoj važnoj državnoj ustanovi   

U zajedničkom saopštenju Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat “Nezavisnost” i Sindikat ASNS naglašavaju da su problemi na koje su ukazivali još 2019. godine u vreme tada nasilno ugušenog štrajka u RGZ  “sada još veći, a ukupna situacija sve komplikovanija”.

„Nesposobnost i nekompetentnost rukovodstva RGZ-a, predvođenog direktorom Borkom Draškovićem, ni na jednom strateškom planu nije ostvarilo pozitivan bilans osim na polju urušavanja i degradacije ljudskih prava i sindikalnih sloboda i torture nad zaposlenim državnim službenicima“, navodi se u saopštenju.

Sindikati ukazuju da je efikasnost rada katastarske službe slabija nego pre perioda njene digitalizacije.

„Uspostavljanje novih procedura, primena ‘savremenih softverskih rešenja’, najava okončanja projekta ’Upravljanje zemljišnom administracijom’ i puštanje u rad treće faze projekta, pokazala su razmere haosa u kome se sasvim izvesno vrh RGZ-a ne snalazi i ne pronalazi izlaz“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su nakon prijema većeg broja novih službenika „rezultati nešto bolji“ ali da je „ukupan utisak građana i korisnika usluga o stanju u RGZ-u izuzetno nepovoljan“, o čemu svedoče „stotine negativnih komentara koji se mogu pročitati u brojnim medijima koji kroz naručene tekstove pokušavaju da uveličaju lik i delo aktuelnog rukovodstva ove institucije“.

„Sada je udarna vest kada katastar nešto upiše po zakonu“, napominju sindikati.

U saopštenju se navodi izjava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića o milion nerešenih predmeta u RGZ-u, dok na sajtu ustanove stoji podatak o 410.000 prvostepenih predmeta koji su u radu.

„Da li  je ministar toliko neinformisan pa je izneo netačan podatak ili je neko u RGZ-u neiskren pa objavljuje lažne i fingirane podatke“, pitaju sindikati dodajući da je takođe „nejasno zašto već godinama ne postoji zvaničan podatak o broju drugostepenih predmeta kao i iz koje su epohe“.

Tri sindikata posebno ističu da direktor RGZ Borko Drašković svojim odlukama ne samo krši zakone već pokušava da dezavuiše rad nekih institucija. U tom kontekstu pominju odluku Zaštitnika građana da poništi nezakoniti akt Draškovića kojim je zaposlenima u RGZ zabranio direktnu komunikaciju sa strankama i trećim licima. Navode da je usledio „još bahatiji i nezakonitiji oblik direktive“ kada je direktor potpisao „Direktivu o načinu rada, postupanja i ponašanja zaposlenih u službama za katastar nepokretnosti i odeljenjima za katastar vodova sa strankama koje nemaju telefone ili nemaju pristup modernim telefonima ili ne znaju da ih koriste ili ne žele da ih koriste kada podnose zahteve“.

Sindikati ocenjuju da „sam naslov ovog akta predstavlja parodiju na nastojanja države da u oblast javne uprave uvede savremene trendove i pokazuje razmere bahatosti i nepromišljenosti lica koja su na najvišim državnim funkcijama“. S tim u vezi sindikati pitaju: „Da li će se broj nerešenih predmeta smanjiti tako što će se smanjiti broj stranaka koje dolaze u katastar? Da li je u interesu države da se umesto rešavanja zahteva i upisa u katastar nepokretnosti donose odbijajuća rešenja na koje dolaze žalbe koje se kasnije ne rešavaju i po nekoliko godina?“

U saopštenju tri sindikata RGZ navodi se i da se zbog svega pomenutog u javnosti priča o korupciji u vezi sa drugostepenim rešavanjem katastarskih predmeta, a „tome ide u prilog i prikrivanje tačnog broja aktivnih žalbi“.

„Najnovije najave masovne legalizacije bespravno izgrađenih objekata i aktivna uloga RGZ-a u tom procesu u ovakvim okolnostima ukazuju da je pred nama još jedan neuspeh. Osim možda uskog kruga investitora i moćnika koji će naći način da se pribiže vrhu RGZ-a i ostvare svoje ciljeve. Tri sindikata RGZ-a su potpuno ubeđena da ne postoji nikakva mogućnost ozbiljnijeg smanjenja broja nerešenih predmeta, povećanja efikasnosti rada kao ni uspeh bilo kakve legalizacije sa ovakvim kapacitetom rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda. To je čini se jasno i mnogima koji o tome odlučuju ali je izgleda interes krupnog kapitala jači od interesa države i građana“, ocenjuju tri sindikata u saopštenju u kojem se na kraju izražava nada „da će vladavina prava pobediti“.

Beleži: S. Raković

UREDITI KATASTAR PRE LEGALIZACIJE         

Četiri godine nakon što je nasilno ugušen štrajk zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu, stanje u ovoj instituciji je više nego zabrinjavajuće. Svi problemi na koje su predstavnici tri sindikata ukazivali još 2019. godine sada su još veći a ukupna situacija sve komplikovanija. Nesposobnost i nekompetentnost rukovodstva RGZ-a, predvođenog direktorom Borkom Draškovićem, ni na jednom strateškom planu nije ostvarilo pozitivan bilans osim na polju urušavanja i degradacije ljudskih prava i sindikalnih sloboda i torture nad zaposlenim državnim službenicima.

Efikasnost rada Službi za katastar je na nivou koji je nešto slabiji u odnosu na period pre digitalizacije. Uspostavljanje novih procedura, primena “savremenih softverskih rešenja“, najava okončanja projekta “Upravljanje zemljišnom administracijom“ i puštanje u rad treće faze projekta, pokazala su razmere haosa u kome se sasvim izvesno vrh RGZ-a ne snalazi i ne pronalazi izlaz. Ostvareni rezulatati se nešto bolji, usled prijema većeg broja službenika ali je ukupan utisak građana i korisnika usluga o stanju u RGZ-u izuzetno nepovoljan. O tome najočitije svedoče stotine negativnih komentara koji se mogu pročitati u brojnim medijima koji kroz naručene tekstove pokušavaju da uveličaju lik i delo aktuelnog rukovodstva ove institucije. Sada je udarna vest kada katastar nešto upiše po zakonu.

Slične konotacije ima i izjava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Gorana Vesića o velikom broju nerešenih predmeta u RGZ-u na nivou preko 1 miliona. Zvanično na sajtu RGZ-a se može videti statistički podatak o 410.000 prvostepenih  predmeta koji su u radu, pa je potpuno nejasno šta  je uzrok ovog neslaganja. Da li  je ministar toliko neinformisan pa je izneo netačan podatak ili je neko u RGZ-u neiskren pa objavljuje lažne i fingirane podatke. Takođe je nejasno zašto već godinama ne postoji zvaničan podatak o broju drugostepenih predmeta kao i iz koje su epohe.

Poseban okvir daje ponašanje direktora Draškovića koji svojim odlukama osim što krši zakone pokušava da dezavuiše i obesmisli rad svih regulatornih institucija. Nakon što je doneo nezakoniti akt kojim je zaposlenima zabranio direktnu komunkaciju sa strankama i trećim licima i posle odluke Zaštitnika građana o poništaju, usledio je još bahatiji i nezakonitiji oblik Direktive. Kao odgovor na preporuku Zaštitnika građana direktor Drašković je potpisao „Direktivu o načinu rada, postupanja i ponašanja zaposlenihu službama za katastar nepokretnosti i odeljenjima za katastar vodova sa strankama koje nemaju telefone ili nemaju pristup modernim telefonima ili neznaju da ih koriste ili ne žele da ih koriste kada podnose zahteve“. Sam naslov ovog akta predstavlja parodiju na nastojanja države da u oblast javne uprave uvede savremene trendove i pokazuje razmere bahatosti i nepromišljenosti lica koja su na najvišim državnim funkcijama. Istovremeno to ukazuje i na nekompetentnost onih koji stoje iza ovakvog ponašanja g . Borka Draškovića. Da li će se broj nerešenih predmeta smanjiti tako što će se smanjiti broj stranaka koje dolaze u katastar? Da li je u interesu države da se umesto rešavanja zahteva i upisa u katastar nepokretnosti donose odbijajuća rešenja na koje dolaze žalbe koje se kasnije ne rešavaju i po nekoliko godina? Sve to otvara koruptivne lance pa su i priče o korupciji vezanoj za drugostepeno rešavanje predmeta sve prisutnije u javnosti. Tome ide u prilog i prikrivanje tačnog broja aktivnih žalbi.

Najnovije najave masovne legalizacije bespravno izgrađenih objekata i aktivna uloga RGZ-a u tom procesu u ovakvim okolnostima ukazuju da je pred nama još jedan neuspeh. Osim možda uskog kruga investitora i moćnika koji će naći način da se pribiže vrhu RGZ-a i ostvare svoje ciljeve. Tri sindikata RGZ-a su potpuno ubeđena da ne postoji nikakva mogućnost ozbiljnijeg smanjenja broja nerešenih predmeta, povećanja efikasnosti rada kao ni uspeh bilo kakve legalizacije sa ovakvim kapacitetom rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda. To je čini se jasno i mnogima koji o tome odlučuju ali je izgleda i interes krupnog kapitala jači od interesa države i građana. Da li je pred nama još jedan put u nepoznato uz ogromne finansijske troškove ili će neko konačno preuzeti odgovornost i doneti prave odluke? Ostaje nam da vidimo u narednim danima i da se nadamo da će vladavina prava pobediti.

U Beogradu 30.03.2023. god

Izvor: Nezavisnost.org / Foto: rgz.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

“Nezavisnost” predstavila svoj predlog Zakona o radu: Norme dostojanstvenog rada
Deklaracija iz Bukurešta: Za pravednu tranziciju i pristojan rad

Kategorije

Izbornik