Kultura

Selimir Radulović na promociji svoje knjige u somborskoj Biblioteci: Pitanje svih pitanja je vera, zato dve teme uporno prožimam – pitanje Boga i pitanje duše

 

  • Gradska biblioteka Karlo Bijelicki priredila je u lepom, avangard tipa ambijentu dvorišta na glavnoj somborskoj ulici Kralja Petra I, još jedno zanimljivo književno veče. Reč je promociji pesničke zbirke ‘U carstvu vetrova Aramejskih’ Selimira Radulovića, a u izdanju izdavačke kuće Laguna

Prostor je bio ispunjen vernom somborskom čitalačkom publikom a večeras, četvrtak 2. juna, prisustvovali smo izrazito intimnom kako pripovedanju o svojim pesmama i sveukupnom radu tako i jednoj vrsti poveravanja o tome, zašto je toliko godina uporan u izabranom pravcu koji decenijama izaziva nepodeljna interesovanja kako pozitivne kritike, tako i čitalaca.

Uvodničarka, Nataša Turkić direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor organizatora, zahvaljujući svojim već i novinarskim iskustvom te javnim nastupom koji dodaje pažnju prisutnih, podsetila je na ne baš svakidašnju biografiju gosta večeri: – Selimir Radulović rođen je 1953. godine i objavio je više pesničkih knjiga i izbora iz poezije, kao i nekoliko antologija, hrestomatija i knjiga ogleda. Za svoj rad, nagrađen je Novembarskom povelјom Novog Sada, kao i nagradama Iskra kulture, Pečat varoši sremsko-karlovačke, Kočićevo pero, Vukova nagrada, Zmajeva nagrada i druge. Upravnik je Biblioteke Matice srpske. Živi u Novom Sadu.

Potom je književnik i antologičar Selimir Radulović pročitavši najpre jedan od svojih pesničkih nizova iz promovisane knjige, koje naziva prilično simbolički, drhtajima, obratio se publici rečima neposrednim rečima. U iskustvu sažetosti prilikom veoma jasnog izražavanja, a priori je napomenuo zašto u gro plan svojeg pisanja ističe da je pitanje svih pitanja, vera. – Za mene kao pisca postoje samo dve teme: pitanje Boga i pitanje duše – izričit je Radulović– Kao antologičar, tvrdim da mera mora da postoji. Kako u objavljenoj količini spisansija i štiva odabranih autora, tako i broja autora njihovih. U prvi plan ističem da je vaš grad srećan jer je kostićevski grad, pa Lazu Kostića svakako postavljam na prvo mesto, on je utemeljivač savremenog srpskog pesništva i vremenom, Laza će postajati sve veći.

U prilikog izrečenog, ide činjenica da je Radulović istovremeno čuvar 150 knjiga svetih otaca što bi u prevodu značilo da je u njegovom ličnom vlasništvu, više od 60 hiljada ovih stranica. Upravo toliko, koliko je važno suočavanje pesnika sa mitovima.

U programu, osim autora, učestvovali su književni kritičari Saša Radojčić i Dragan BabićRadojčić je osim ostalog, notirao značaj velike univerzalnosti shvatanja sveta koji Radulović kroz svoj rad doživljava jednakim nivoima uzvišenja – jednakosti, dok je Babić zaključio da je Radulović uspeo da svojim pevanjem dostigne krajnji nivo spoja – nespojivog a bliskog čitaocu i da njegova čitava književna biografija ima zapravo dva života.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Jubilarni 30. Pozorišni maraton
Otvorena izložba ’50 za 50 – oni su nas učili’

Kategorije

Izbornik