Saobraćaj

Saveti za odgovorno uživanje u rečnom saobraćaju

 

Rečni saobraćaj sa sobom nosi mnoga zadovolјstva, ali i rizike zbog čega je od izuzetne važnosti da se na vodi pridržavate propisa i budete odgovorni, izjavila je danas Andrijana Petrović iz Jedinice za bezbednost na rekama

  • Policijski službenici koji obavlјaju poslove na vodi posvećeni su unapređenju bezbednosti na rekama – istakla je Petrović i naglasila da rečni saobraćaj, kao i svaki drugi, ima nultu tolerancije prema alkoholu i da je striktno zabranjena konzumacija alkohola prilikom upravlјanja čamcima.

Petrović je upozorila da sva deca kao i odrasli prilikom vožnje moraju na sebi da nose zaštitne prsluke i apelovala da se pre isplovlјavanja građani informišu o vremenskim prilikama.

Naglasila je da zarad lične bezbednosti ne treba iskakati iz čamca, da se kupanje savetuje isklјučivo na mestima na kojima je to predviđeno, kao i da treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog opasnosti od toplotnog udara ili sunčanice.

Petrović je ukazala da pre isplovlјavanja treba proveriti ispravnost vozila i da je neophodno da plovilo ima propisanu opremu, prsluke za spasavanje, prvu pomoć, protivpožarni aparat, veslo, sidro i kanap od 25 metara.

Dopunila je da čamac mora biti registrovan i da zapovednik mora da ima položen stručni ispit za upravlјača.

Prema njenim rečima, čamci se ne smeju sidriti na plovnom putu, a vožnja mora da bude umerenom i bezbednom brzinom uz poštovanje saobraćajnih propisa.

  • Bezbednost na vodi je naša zajednička odgovornost. Budimo odgovorni, uživajmo na vodi ali brinimo o bezbednosti i čuvajmo jedini druge – poručila je Andrijana Petrović.


Projekat „Na licu mesta“ sufinansiran je iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Centralna akcija pojačane kontrole saobraćaja MUP-a Sombor
Centralna akcija saobraćajne policije za bezbednost u saobraćaju tokom vikenda

Kategorije

Izbornik