Ekologija

Sat za planetu Zemlju – sadnjom prve u nizu „šume hrane“ u Somboru

 

  • Na poziv WWF (World Wide Fund for Nature), svetske organizacije za zaštitu prirode, WWF ADRIA za Srbiju, Novi Radio Sombor će u subotu, 25. marta, biti medijski partner u realizaciji sadnje prve u nizu „šume hrane“ koja će biti javno dostupna za korišćenje. „Šuma hrane“ projekat je koji WWF Adria, svetska organizacija za zaštitu prirode, realizuje u saradnji sa Gradom Sombor i JKP Zelenilo. *Naš dvostruki elektronski medij, podsetimo redovno objavljuje sve aktuelnosti u vezi sa ciljevima najznačajnije ekološke organizacije a predstojeća saradnja, ujedinjeno – ubeđeni smo da će baš u Somboru dati nove zajedničke podsticaje.Uostalom i jedna od glavnih kategorija: https://noviradiosombor.com/kategorija/ekologija na našem portalu jeste ekologija, svakako trusna oblast u svim vitalnim sferama sveopšteg živog sveta na našoj planeti a u kojoj su rubrike iz WWF. Kako naš Sombor slovi kao zeleni grad, utoliko je veća i naša obaveza – jednako tome i zadovoljstvo da se kako medijski tako i suštinski sada – i na terenu, uključujemo solidarno dajući dopirnos koliko to u našim mogućnostima god bude bilo moguće i nadalje*(prim. gl.odg. urednik Novog Radio Sombora, S. Stričević)    

Sadnja „šume hrane“ deo je obeležavanja najveće svetske akcije SAT ZA PLANETU ZEMLJU, koju realizujemo šesnaestu godinu za redom – napominju u WWF Adria. Učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“, predstavnici WWF Adrije i Grada Sombora će zajedno sa okupljenim građanima posaditi više od 100 drvenastih i žbunastih sadnica voća po principu permakulture, kako bi „šuma“ ostala samoodrživa i davala plodove mnogim sadašnjim i budućim generacijama.

Povodom najveće akcije WWF-a, Sat za planetu Zemlju, koju širom sveta obeležavamo svake poslednje subote u martu od 20:30 do 21:30 časova širom sveta, rešili smo da na neki način planeti Zemlji vratimo deo onoga što uzimamo, a da istovremeno i građani Sombora mogu da uživaju u plodovima ovih sadnica. Iako je taj jedan sat izuzetno važan za osveštavanje o problemima gubitka prirode, WWF Adria želi da akcija ostavi trag i traje duže – dodatno pojašnjavaju u ovom institucionalno vodećem glasu za prirodu – već više od pola veka. Inače, WWF deluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata uz pomoć više od pet miliona pristalica.

Akciju će predstaviti pomoćnik gradonačelnika, Branislav Svorcan, direktor škole OŠ „Dositej Obradović“, Vladimir Karanović, WWF Adria – Aleksandra Ugarković, stručni konsultant WWF Adria, Demijan Lukić-Hanomihl, učenici škole, zainteresovani građani, predstavnici medija.

Nakon konferencije za novinare, predviđene za 10:30 planirana je kratka radionica za decu i sve zainteresovane o permakulturi, a zatim početak sadnje šume hrane, nadamo se, pozivaju iz WWF Adria, prve u nizu u srcu Evropskog Amazona.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Načelnik ZBUO Goran Nonković ugostio predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine i Regionalnog centra Okruga
25. marta u 20:30 časova gasimo svetla za planetu Zemlju

Kategorije

Izbornik