Najnovije

Saradnja Sombora i Šapca na projektu „AGE+“ namenjenom starijim žiteljima

 

  • Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković danas je zajedno sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem prisustvovao uvodnoj konferenciji povodom potpisivanja memoranduma o saradnji dva grada u okviru projekta „Age+“

Grad Sombor i Grad Šabac postali su partneri na regionalnom projektu, koji ima za cilj podršku starijim osobama, kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnjom zajednica koje su prilagođene potrebama osobama starijim od 65 godina, te jačanju kapaciteta u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i nege.

Gradonačelnik Sombora istakao je da mu je velika čast što je, zajedno sa gradonačelnikom Šapca potpisao memorandum o saradnji ova dva grada.

  • Na inicijalnom sastanku smo već dosta toga dogovorili. U našem gradu oko 23 odsto čine stanovnici stariji od 65 godina i siguran sam da će ovaj projekat doprineti boljem položaju naših najstarijih sugrađana. Uz sve ove mere koje imamo, želimo da unapredimo i sprovedemo još mnogo novih mera, usmerenih ka našim najstarijim sugrađanima – istakao je gradonačelnik Sombora i dopunio: – Drago mi je da će se naši najstariji direktno uključiti u odluke pri donošenju budžeta. Izradićemo Lokalni akcioni plan za najstarije, jer njihova vidljivost treba i mora biti na višem nivou.
  • Znamo da se procenat starih u populaciji povećava svake godine i to nije zanemarljiv broj. Stariji su značajan deo populacije i zbog toga je bitno da budu uključeni u razvoj i sva dešavanja u društvu i zajednici. U okviru ovog projekta pokrećemo savete ili veća starijih ljudi, kako bi imali svoj glas u donošenju odluka i kako bi se same zajednice vremenom približile nečemu što zovemo zajednice prilagođene starijima, koje pružaju podršku starijima, a što je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – rekao je direktor „TARA International Consulting“ – Hugo van Veghel.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije „Volkshilfe Solidaritat, a lokalni partneri u Srbiji su „TARA International Consulting” iz Novog Sada i Novosadski humanitarni centar.

Konferenciji su prisustvovali i član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Darko Smiljanić i sekretarka Skupštine grada Sombora Danijela Dubaić.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Policija na više lokacija pronašla 75 iregularnih migranata u Zapadnobačkom okrugu
Pri kraju radovi finansirani od Pokrajinske vlade i Grada Sombora

Kategorije

Izbornik