Najnovije

Šapčani i Somborci od sada i putem vajbera do izvoda iz matičnih knjiga

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Beograd, 4. oktobar 2022. – Od danas su u Somboru i Šapcu, izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, kao i uverenja o državljanstvu, dostupni za poručivanje putem vajbera. To će mnogim građanima olakšati komunikaciju sa gradskom upravom i omogućiti brži dolazak do traženih dokumenata

Novu uslugu pružaće virtualne asistentkinje MIA SOMBOR, tj. MIA ŠABAC, koje od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem vajbera, fejsbuka i gradskih portala i pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

U Šapcu, putem četbota MIA, građani mogu doći do odgovora na upite vezane za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja i o pravu na roditeljski i dečiji dodatak. U Somboru građani mogu da saznaju kako da ostvare pravo na dečiji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama.

– MIA je za deset meseci odgovorila na više od 14.500 upita. Najveće interesovanje u Somboru bilo je za poreska uverenja, a u Šapcu za ostvarivanje prava na dečiji dodatak. Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, jer su službenici rasterećeni pružanja informacija i mogu se posvetiti drugim zadacima dok građani ne moraju da troše vreme čekajući red ispred šaltera. Osim što će putem četbota moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani će imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave. Četbotu će putem vajbera lako moći da proslede fotografije i video zapise, opise problema, kao i svoje kontakt podatke, ukoliko žele da ih nadležni organi dalje obaveštavaju o postupku – kaže Ana Ilić, direktorka odeljenja za dobru upravu u NALED-u.

Koliko će MIA unaprediti efikasnost lokalnih samouprava pokazuje podatak da su u Šapcu, tokom 2019. godine, kada je projekat počeo, službenici primili više od 18.000 upita, koje sada prima četbot, a za čiju su obradu morali da izdvoje oko 2.400 sati. Zanimljivo je da su u više od 65% slučajeva građani dolazili da se o procedurama raspitaju na šalteru, a znatno manje putem telefona ili mejla. U Somboru je, iste godine, čak 60.000 upita stiglo o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga, za šta su službenici izdvojili 1.650 sati.

Sombor i Šabac su prvi gradovi u Srbiji koji su dobili svoju četbot koleginicu, a inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). U Bosni i Hercegovini, projekat se sprovodi u Bijeljini i Laktašima.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Dve nedelje do 26. Apatinskog Dunavskog polumaratona
Načelnik ZBUO Goran Nonković priredio sastanak sa predstavnicima Vojske Republike Srbije

Kategorije

Izbornik