Ekologija

Rešavanje pitanja zbrinjavanja pasa lutalica u Somboru

 

  • U prostorijama Gradske uprave u sredu 25. januara je održan sastanak koordinacionog tima za sistemsko rešavanje problema pasa lutalica. Na sastanku su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, JKP „Čistoća“, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Veterinarskog specijalističkog instituta Sombor, Veterinarske stanice Sombor i Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Njuškice 025“

Povod za sastanak bio je uspostavljanje zajedničke saradnje na projektu zbrinjavanja napuštenih pasa koji su prošli CNR program (uhvati-steriliši-pusti). Akcenat projekta je na brizi o napuštenim psima, obezbeđivanju hrane, organizovanom lečenju, vakcinaciji, sterilizaciji pasa i edukaciji stanovništva, kako bi deca, kao i stariji sugrađani razvili svest o odgovornom vlasništvu i smanjenju populacije napuštenih pasa.

U okviru projekta, Grad je obezbedio i kućice za napuštene pse koje su uz koordinaciju Udruženja „Njuškice 025“ postavljene na perifernim delovima grada.

„Uhvati-steriliši-pusti“ je program koji je podržan od strane Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) čiji akcenat je na sterilizaciji pasa sa ciljem smanjenja broja napuštenih pasa koji se nalaze na javnim površinama, broja napada na građane, narušavanja javnog reda i mira od strane napuštenih pasa, te čipovanju, vakcinaciji i čišćenju pasa od parazita. Na taj način bi bilo sprečeno širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Ovakva vrsta programa nije samo najhumaniji način sprečavanja rasprostranjivanja pasa, već ujedno i najefikasniji, što je preduslov za humano, trajno i zakonsko rešavanje problema pasa lutalica na sistemski način. Nakon kratkog oporavka, psi će biti pušteni da borave u sklonišnim kućicama koje su postavljene na rubnom području grada Sombora u cilju njihovog izmeštanja iz centra grada, blizine šetališta, biciklističkih staza i sličnih lokacija, kako bi bilo sprečeno ugrožavanje bezbednosti građana – navedeno je na sajtu Grada Sombora.

Koordinacioni tim uputio je apel sugrađanima koji primete pse lutalice da pozovu i obaveste Zoohigijensku službu JKP „Čistoća“ Sombor na telefon 063/119-9-625.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

WWF: Protect our forests: weekly round-up
Vanredna kontrola svih prihvatilišta za pse u Srbiji

Kategorije

Izbornik