Najnovije

Razgovor s povodom: Milan Radmilović, Karate klub „Dušan Staničkov“

 

 • Razgovor sa povodom vodimo u poslednje nedeljeno februarske predvečerje, ove prestupne 2024. godine, sa malim-velikim šampionom. Desetogodišnji Milan Radmilović član je najstarijeg karate kluba u Somboru i Vojvodini, Karate kluba „Dušan Staničkov“ kao što smo na našem portalu i u programu izveštavali, osvajač brojnih medalja i nosilac već narandžastog pojasa. Sa već popularnim Mićkom, kako ga drugari i u klubu od milošte zovu, pozdravili smo se, vodeći razgovor u uvek prijatnom ambijentu Dalmatinskog podruma u Somboru, međusobno tradicionalnim karate pozdravom „Os“.

Zašto si odlučio da to bude baš karate?

 • Zato što je moja sestra krenula na karate pa sam i ja hteo da probam.

Probao, i?

 • Jako mi se svidelo, već na prvom treningu.

Sećaš li se prvog treninga?

 • Sećam se. Krenuli smo sa zagrevanjem, trčali smo… odmah mi je postalo zanimljivo.

To je bilo…?

 • Pre četiri godine.

I za četiri godine koliko si osvojio medalja?

 • Ne brojim baš medalje, ali otprilike… trideset.

Koje bi u tih već trideset medalja, možda izdvojio?

 • Neke se turnira.

Kada dođeš na trening, kako sve to izgleda sada, u poređenju sa onim trenutkom kada si počinjao?

 • Sada već radim i borbe na treningu, uz kate.

Koje kate izvodiš?

 • Heian Shoda, Heian Nidan, Heian Sandan, Heian Jodan, Heian Godan, Kanku dai, Gojushiho sho.

I kako ih uvežbavaš?

 • Na treningu više puta ponavljam katu.

A što se tiče borbe?

 • Imam svog partnera, pa onda radimo zajedno.

Imaš li istog partnera na treningu?

 • Pa ne, menjaju se (kroz smeh)

Ali, u tvom primeru, postoji još jedna zanimljiva priča. Uz sport – i muzika.

 • Pohađam Muzičku školu „Petar Konjović“, tu sam u drugom razredu, odsek klasična gitara, u klasi Aleksandra Spasojevića.

U Osnovnoj školi „Nikola Vukićević“, gde pohađaš četvrti razred, odličan si učenik, karate, muzička škola, kako sve to usklađuješ?

 • Sve isplaniram. Navijem alarm 🙂

Da čujemo i trenera, šta bi rekao Borislav Lakićević, tvoj tener, o vrlinama našeg Mićka, kako ga i ti često oslovljavaš?

 • Pokušaću da kažem nešto ukratko, mada se o tom dečku može duže pričati i pisati. Reč je dakle, o vrednom dečku, marljiv je, uvek je tačan, na treninzima redovan, maksimalno se trudi i zalaže. Mogu reći da dugo nismo imali baš tako talentovano dete koje čovek ne mora, ono pod znacima navoda da „tera“ da radi, jer što se jednom kaže – to se radi na treningu i baš retko, svestrano dete i uspešno.

Milan je možda, iz skromnosti, zaboravio da pomene neke medalje sa takmičenja, one značajnije – da se podsetimo i rezultata koje smo na našem portalu već i objavili?

 • Mi smo inače klub koji ne vodi decu na sve turnire, danas ih je baš puno, dakle vodimo ih samo na ova zvanična takmičenja, to je Prvenstvo zone Bačka, Prvenstvo Vojvodine, Prvenstvo Srbije, Kup Vojvodine i Kup Srbije. Imamo četiri turnira koja se boduju za ulazak u reprezentaciju, „Dunav Open“, „Zlatni pojas“, „Mavaši kup“… Na svim tim turnirima Milan je osvajao medalje, a na svim navednim prvenstvima i kupovima osvajao je prva mesta i to su do sada njegovi najveći uspesi. Zahvlaljujući tim uspesima, on već sada može da konkuriše za reprezentaciju kao pionir… e sad, za dalje nam ostaje da vežbamo, da radimo, pa da se taj reprezentativni dres nosi i do seniorskih dana.

Porodica Radmilović je po mnogo čemu zanimljiva. Milan je uz trenra Borisa došao u pratnji oca Dušana, koji je na momente dok smo pričali, bio u ulozi fotoreportera, dok je „ostatak“ porodice ostao kod kuće da sačeka i potom zajedno odslušaju intervju. Otac Dušan i majka Tatjana mogu da se pohvale sa troje uspešne dece. Milan je „u sredini“, sestra Aleksandra pohađa završni razred osnovne škole, dok najmlađi brat Vladimir, je đak-prvak. Svi odlični učenici Osnovne škole „Nikola Vukićević“, svi u istom klubu, pa nas je zanimalo, logično, što imaju tu prednost, da vežbaju i kod kuće – odvojeno ili zajedno i kako protiču i ti „kućni“ treninzi?

 • Kod kuće, napavim sebi mesta – kaže Milan, i vežbam kate, a nekad odradim i neke tehnike, pogledam nešto na youtube, internetu…

Dakle i internet danas pomogne, ali ipak, čiji su saveti najbolji?

 • Trenerovi – naizust odgovara Milan.

Kakav je trener, je li strog?

 • Ne ne, nije.

No da li bi voleo da bude više strog? 🙂

 • Meni je svejedno, meni je bitno da se trudi oko mene. I mislim da je on najbolji trener.

A na putovanjima, druženje… ima li toga, jesi li upoznao nove drugare iz drugih sredina i klubova?

 • Jesam, a najviše sam ih upoznao na kampovima.

Gde si bio na kampovima?

 • U Apatinu.

Šta ste sve radili, vežbali na kampovima?

 • Tamo su treninzi bili dva puta dnevno, vredno smo vežbali, razne kate, sportske borbi, tamo ima jedna hala (Škola „Žarko Zrenjanin“, op.aut).

Koja bi bila tvoja poruka vršnjacima, koji nisu toliko odlučni kao ti, kada je u pitanju karate i sport uopšte?

 • Rekao bih im da su treneri Ok 🙂

Šta sledi, pitam trenera Lakićevića?

 • Baš dosta toga. Sad imamo Prvenstvo Vojvodine, što se tiče takmičenja, posle toga Prvenstvo Srbije, pa slede kupovi Vojvodine i Srbije, tu se uvek nadamo dobrim uspesima, kao i ovih godina, sve u svemu, ostaje nam da vredno treniramo i kao što rekoh, da se domognemo tog reprezentativnog dresa, pa dalje idemo fazu po fazu, Ništa veliko unapred ne planiramo jer je mnogo bitnije ići korak po korak, sistematično i sportski logično. Takođe bih istakao da itekako značajnu atmosferu u radu doprinose i treninzi koje sprovodimo u karate metropoli, Aranđelovcu. Sa našim najiskusnijim trenerom Sašom Kurđumovim, sve naravno protiče jednostavnije i lakše uopšte u trenažnom procesu kluba.

Ko ti je najveća podrška, Milane?

 • Najveća podrška su mi porodica i trener.

I da u svetlu Milanove svestranosti zaokružimo ovaj njegov prvi intervju jer sigurni smo da će svojim talentom i radom, nizati izjave za medije u negovim narednim godinama, ispunio nam je želju i odsvirao jednu lepu špansku melodiju. Naravno, sa sobom je ovaj uspešni mladi karatista poneo i njegovu akustičnu gitaru pa je usledilo i ono, bravo.

Ono što je u svoj ovoj priči svakako jednako važno, rekli bismo primarno, Milan Radmilović je izuzetno vaspitan i skroman dečak, jer po staroj dobroj izreci – sve kulturno i smerno, izlazi iz kuće.

Intervju je emitovan u intenet programu Novog Radio Sombora u rubrici „Razgovor sa povodom“, a možete ga odslušati u odloženom slušanju i sada, na linku:

Galerija:


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

U Staparu održana promocija knjige Djure Vlaškalića DAMANATIO MEMORIAE
Neovlašćeno držanje opojnih droga

Kategorije

Izbornik