Višejezično

Raspisani izbori za nacionalno-manjinska vijeća

 

  • Ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić potpisala je 5. rujna Odluku o raspisivanju izbora za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedjelju, 13. studenoga, objavila je Beta

Devetnaest manjina svoje predstavnike u vijeća birat će izravno, a četiri manjine, među kojima i hrvatska, putem elektorske skupštine.

Čomić je dodala da će Republička izborna komisija biti zadužena za provedbu izbora i da će u narednim danima izdati uputstvo za njihovo provođenje.

  • Pozivam pripadnike nacionalnih manjina da nastave upis u poseban birački popis kako bi mogli glasovati, jer će se upis obnavljati do 27. listopada, kada se popis zaključuje – objasnila je Čomić.

Raspisani su izbori za članove nacionalnih vijeća 23 nacionalne manjine.

Bira se 15 članova Nacionalnog vijeća Albanaca, 15 članova aškalijske manjine, 35 članova bošnjačke, po 19 članova bugarske i bunjevačke, 23 člana vlaške, po 15 članova grčke i egipatske, 35 članova vijeća Mađara, po 15 njemačke i poljske manjine. Bira se i 35 članova romske manjine, 23 člana rumunjske nacionalne manjine, 19 rusinske, 15 ruske manjine, 29 članova slovačke i po 15 članova nacionalnih vijeća slovenačke, ukrajinske i češke manjine.

Putem elektorske skupštine bira se 15 članova goranske nacionalne manjine, po 23 člana makedonske i crnogorske i 29 članova Nacionalnog vijeća Hrvata.

  • Nacionalna vijeća koja budu izabrana ostvarit će ovlasti u oblasti kulture, obrazovanja, informiranja i službene upotrebe jezika i pisama i oni odgovaraju građanima koji su ih birali – rekla je Čomić.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju ostavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Tagovi: , ,

Povezani članci

Poznati maestro fotografije Augustin Juriga oduševio izložbom u somborskom Gradskom muzeju
Fotoreportaža (1. deo): 6. Internacionalni turnir „Ivan Frgić – Žuti“ / Zagrevanje, priprema, ceremonija otvaranja, početak takmičenja

Kategorije

Izbornik