Mladi

Putešestvije (12): U lijepome starom gradu Višegradu

 

  •  Novi putopis započinjemo stihovima ove poznate narodne pesme……koju je pod imenom „Jutros rano slušam“ još davne 1936. godine napisao Dragiša Nedović……pesma je za svojih skoro 90 godina postojanja doživela nebrojano interpretacija

…….dakle da krenemo…….

Višegrad  je naseljeno mesto i sedište istoimene opštine koja se nalazi u kotlini reke Drine, na istoku Republike Srpske, BiH. Prema poslednjem popisu stanovništva koji je održan 2013. godine, grad je imao 5.379 stanovnika.

Višegrad se nalazi na 43° 46′ 58″ SGŠ, 19° 17′ 28″ IGD. Sam grad je dosta dobro saobraćajno povezan sa okolnim mestima magistralnim putem M5, na istok preko Užica (75 km) i dalje autoputem od Čačka, sa Beogradom, Novim Sadom i ostatkom Srbije i Evrope. Od Sombora je udaljen 400 km. Istim magistralnim putem M5, na zapad je preko Ustiprače povezan sa Sarajevom (110 km), a preko Foče sa Trebinjem (208 km) i Dubrovnikom (236 km). Izgradnjom planiranog autoputa do Sarajeva povezanost će biti još bolja.

Dnevna panorama Višegrada sastavljena of 6 fotografija 

Klima

Klima u Višegradu je umereno kontinentalna. Prosečna letnja temperatura je 19,1 °C, a zimska –1,3 °C. Prosečna godišnja temperatura je 9,5 °C.

Kraći istorijat

Na brdu iznad Višegrada, postojao je višegradski stari grad, u istoriji poznat kao Pavlovina, o kojem se danas gotovo ništa ne zna. Po pretpostavkama tu je bilo samo manje naselje, a grad je pripadao nekoj domaćoj vlastelinskoj porodici, koja je obitavala u svome gradu Borču iznad Mesića. Stari grad u Višegradu pripada uobičajenom stilu gradova srednjovekovnog vremena, koje su u našim krajevima podizali razni domaći velikaši.

Čuvenu kamenu ćupriju podigao je u Višegradu na Drini, turski vezir Mehmed paša Sokolović 1577. godine. U to vreme grad je bio oslobođen plaćanja carskih dažbina, pa se može pretpostaviti da je u njemu vladalo znatno blagostanje. Tada je tu postojala „narodna prehrana“ ili „vakufski imaret“, koji je u svojim konacima ukazivao svakome gostoprimstvo i hranio gradsku sirotinju. Za vreme Turaka Drini a samim tim i Višegradu je pridavana velika važnost zbog njegovog strateškog položaja, koja je uvećana time da je u Višegradu bio jedini most u okolini.

Višegrad dobija prvu Srpsku školu u ovom mestu 1865. godine. Nastava je počela iste godine u jednoj privremenoj prostoriji, dok nova zgrada biva završena krajem 1867. godine.

Posle Berlinskog kongresa 1878. godine BIH je dodeljena na upravu Austrougarskoj. Prilikom aneksije, Austrougarska vojska nije naišla ni na kakav otpor, u Višegrad ulaze 4. oktobra.

Velika poplava Drine krajem oktobra 1896. godine nanela je veliku štetu Višegradu. Most Mehmeda Paše Sokolovića je bio oštećen, tada je u naletu Drine oko 150 kuća srušeno. Višegrad postaje deo Kraljevine SHS 1918. godine, kratko vreme biva pod okupacijom NDH, 42-45. godine. Od 1945. do 1992. godine biva deo SFRJ. Od 1992. godine pa do danas nalazi se u sastavu RS/BIH.

 Ćuprija Mehmed-paše Soklovića i čuveno Bikavac brdo

ANDRIĆGRAD

*Andrićgrad nalazi u Višegradu na samom ušću reka Drine i Rzava. U samom mestu su hoteli, restorani, suvenirnice, bioskopska sala, koja nosi ime po Kusturicinom filmu “Sjećaš li se Doli Bel”.

Mesto takođe nosi zanimljiva imena ulica i trgova, koje su nazvane po Mladoj Bosni, Ivi Andriću, Tomasu Manu…..Interesantan je veliki vitraž sa pripadnicima “Mlade Bosne” sa natpisom “Naše senke će lutati po Beču i plašiti gospodu” kao što možete zaključiti, idejni tvorac svega je poznati filmski reditelj Emir Kusturica.

Od 2016. godine ovde radi međunarodna Akademija umetnosti za školovanje glumaca, reditelja i srodnih zanimanja. Spomenik Ivi Andriću nalazi se na Trgu Nikole Tesle. Spomenik koji je visok 2,4 metra, otkriven je 28. maja 2012. godine za vreme svečanosti obeležavanja godišnjice početka izgradnje Andrićgrada.

Spomenik Ivi Andriću,Andrićgrad/Višegrad

Spomenik je nastao kao reakcija na rušenje biste Ive Andrića, u Višegradu 1991. godine od strane aktivista SDA. Spomenik Njegošu, nalazi se na istoimenom trgu, otkrio ga je Matija Bećković 29. novembra 2013. godine. Ovde se nalazi i kancelarija predsednika opštine Višegrad, kao i moderno dizajnirana zgrada Hidro-Elektrana na Drini…..grad i dalje nije završen u potpunosti, i dalje se širi i upotpunjuje novim atrakcijama. U gradu se nalazi i crkva posvećena Sv. Knezu Lazaru.

Kako smo počeli tako i završavamo, pesmom „U lijepom starom gradu Visegradu“, ovu pjesmu su izvodili mnoge grupe i pjevači: Himzo Polovina, Safet Isović, Nedžad Saliković, Mostar Sevdah Reunion……..

U lijepome starom gradu Visegradu
gdje duboka Drina vjekovima teče
ostade mi samo tužna uspomena
ašikovah s’ dragom skoro svako veče

Rano jutro, slušam, pjevaju slavuji
na Bikavcu brdu grada Višegrada
ustaj curo mala, ružo procvjetala
već je zora rana Drinu obasjala

Evo sam ti doš’o, sjedim na Bikavcu
slušam Drina huci, novi dan se sprema
sve je kao nekad, pjevaju slavuji
samo tebe, draga, na Bikavcu nema

Višegrade grade, gdje je moja draga
k’o da sa mnom nikad srećna nije bila
gledao sam Drinu dok me je ljubila
zar je naše noći već zaboravila

Image:© Shutterstock / AcanskiS

__________________________________________________________________________________________________________________

– Pogledajte i galeriju fotografija –

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

AcanskiS photo

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

„Vetar nosi dečji glas, Zemlju čuvajte za nas!“
Trag fondacija objavila konkurs za stažiranje u okviru programa „Pokret Polet“

Kategorije

Izbornik