Sindikat

Prvomajske priče solidarnosti (2. nastavak): Jednostavno, Antika

Uvek najveća podrška i solidarnost, sa suprugom Juliano01m

  • 1. je maj. Međunarodni praznik rada. U redakciji smo odlučili spontano da baš na današnji dan, objavimo 3 rubrike na istu temu – SOLIDARNOSTI – jer ona je najvažniji putokaz ostvarivanju radno-klasnih prava za koje se sindikati bore a istovremeno svako od naših današnjih junaka u svojim pričama ili pričama o njima, ima svoju specifičnu poruku. Po sistemu, princip je isti – sve su ostalo nijanse. Drugu priču posvećujemo još jednom Somborcu, Antunu Morberu, a vi ćete već sami naravno proceniti zašto:

———-

O popularnom Antiki kako ga brojni prijatelji od milošte zovu i ne moramo baš puno pisati. A mogli bismo unedogled. Čudite se zašto? Ubeđen sam, da ipak – nemate puno razloga za „čuđenje“. Jer, on je tu uz vas – i kad nije tu. Jednostavno, taj čovek na neki svoj osoben i čudesan način oseti, kada vam je potreban.

Sindikalna priča Antuna Morbera datira sa samih početaka osnivanja Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“. Iako nikada nije voleo da sedne u „prvi red“ – red onih koji bi jako voleli da se ističu, nameću ili tim nekim sličnim „osobinama“, bez njega nije mogao da prođe nijedan važan sastanak, događaj, planiranje. Jer oduvek je kao što prethodno rekoh, bio potreban, kolko god to možda pomalo i grubo zvučalo.

Ali u njegovom primeru, grubost je postojala onda kada je to tako moralo biti, kada bi podvio njegov čuveni brk, na trenutak se namrštio, što je značilo – stop, nekoj novoj nepravdi. Zato je i biran tolike godine osim ostalih funkcija, za čelnika ovog reprezentativnog sindikata u Gradskoj upravi somborske opštine a ako je iko umeo da okupi i stalno uvećava članstvo, to je opet bio Antika.

Takav je ostao i kada je otišao u više no zasluženu penziju. Sada kada smo ga „naterali“ da predvodi i ovdašnji lokalni granski sindikat penzionera „Nezavisnost“ – nema mu kuda. Pa opet nazad u našu zajedničku kancelariju, opet ćemo ga zamoliti za savet, i kad zagusti i kad treba nešto precizno organizovati. Na njegovo znanje, uvek ćemo se lako osloniti.

Zdrav nam i živ bio, druže, kolega, prijatelju. Ti si kolega, zaslužio sve posebne čestitke za 1. maj. Solidarnost ti je uvek bila, jeste i ostaće, iznad svega misija.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Prvomajske priče solidarnosti (1. nastavak): Mirko Erdelji, maratonac, trener, novinar, komšija mnogih od nas, drug i prijatelj
Prvomajske priče solidarnosti (3. nastavak): Draga Dragica, Krstićevska – svih nas

Kategorije

Izbornik