Najnovije

Počinju protesti radnika kompanije Ziđin u Boru

 

  • Protest zaposlenih u kompaniji Ziđin Kuper u Boru počeće sutra u 15 časova ispred direkcije te firme u Boru

Menadžment kompanije u kineskom vlasništvu ni danas, posle višečasovnih pregovora, nije prihvatio zahtev reprezentativnih sindikata da se potpiše novi kolektivni ugovor sa važenjem od makar godinu dana. Poslodavac je ostao pri svom jednostrano donetom pravilniku o radu koji je, prema jedinstvenom stavu reprezentativnih sindikata, nepovoljan za radnike.

  • Kineskog poslodavca ne interesuju radnici, radnička prava, materijalno stanje, inflacija i poskupljenja – navodi se u današnjem sindikalnom pozivu na protest.

Najavljeno je da će se radnicima na sutrašnjem protestnom skupu u Boru porukama podrške obratiti najviši predstavnici reprezentativnih sindikalnih centrala – Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Podsećamo da su sindikalne organizacije ove kompanije nekoliko dana pre odluke da organizuju protest radnika obavestile Vladu i resorna ministarstva privrede, energetike i rada da je poslovodstvo Ziđin Kupera donelo novi pravilnik o radu kojim se radnicima znatno umanjuju zarade i druga prava.

Sindikati su zatražili da iz Vlade hitno reaguju i zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se sporni akt stavio van snage i nastavili jednostrano prekinuti pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora.

Kineski poslodavac je ostao pri svom jednostranom aktu a sindikati su pozvali radnike na protest na kome će sutra odlučiti o svojim daljim koracima u borbi za donošenje novog kolektivnog ugovora.

Izvor: Nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Svečani ispraćaj pripadnika Vojske Srbije u misiju u Liban
Četbot MIA nastavlja sa uvođenjem novih usluga

Kategorije

Izbornik