Sindikat

Protest železničara: Traže povećanje nezakonito bednih zarada

 

  • Reprezentativni sindikati železničara, nezadovoljni niskim zaradama koje su ispod zakonskog minimuma, odlučili su da u utorak 23. marta u Beogradu organizuju protest ispred poslovne zgrade Železnica Srbije i ispred zgrade Vlade Srbije

Predstavnici Glavnog štrajkačkog odbora najavili su na konferenciji za novinare ove srede da će u protestu učestvovati približno 500 ljudi, a da će skup biti organizovan u skladu sa epidemiološkom situacijom.

U štrajkačkom odboru su predstavnici Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat Srbija Kargo, Nezavisni sindikat železničara Srbije i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Sindikalci ukazuju na izuzetno težak socijalno-ekonomski položaj zaposlenih u svim železničkim sektorima čiji je osnivač i glavni poslodavac država. Novim kolektivnim ugovorom je predviđeno da cena radnog sata železničara bude 77,53 dinara, što je je znatno manje od 183,93 dinara, koliko prema odluci Vlade Srbije iznosi najniža cena radnog sata za 2021. godinu. Neke sindikalne organizacije koje nisu članice Štrajkačkog odbora potpisale su te nove kolektivne ugovore što je povećalo nezadovoljstvo pomenutih reprezentativnih sindikata.

Novinarima je saopšteno da su sindikati tražili konačni obračun zarada u svim železničkim društvima, počev od 15. jula 2020. godine, kada su zaposleni primili akontaciju, pa do dana usvajanja novih kolektivnih ugovora sa cenom radnog sata od 73,53 dinara. Uprave Srbija voza i Srbija karga su odgovorile da isplaćene akontacije smatraju konačnim zaradama, što znači da nikakvih korekcija neće biti.

Prema informacijama sindikata, plate stalno zaposlenih sa 4. stepenom stručne spreme (završena srednja škola) su ispod minimuma tako da im se doplaćuje do minimalne zarade, zarada zaposlenih sa 7. stepenom stručne spreme (diploma fakulteta) iznosi 40.000 dinara, dok su plate direktora sektora 90.000.

Predsednik Sindikata železničkog saobraćaja „Nezavisnost“ Zoran Vučković ocenio je da su železničari dovedeni u bezizlaznu situaciju.

– Zašto nema socijalnog dijaloga? Ko nas gura na ulicu u vreme ovakve pandemije? Ko će biti odgovoran zbog toga? – upitao je Vučković na konferenciji za novinare u Medija centru.

Predsednik Saveza sindikata železničara Srbije Žarko Dimić naveo je da su sindikati više puta slali dopise predsedniku Republike, predsednici Vlade i resornim ministrima, ali da to nije dovelo do rešenja.

– Kada će ga biti? Kada nas nateraju da uđemo u organizaciju štrajka koji sa sobom svaki dan neminovno nosi milionske iznose stvaranja štete i gubitaka – ocenio je Dimić.

Sindikalni predstavnici smatraju da se problem može rešiti za par dana, jer metodologija postoji, a nedostaje samo 10 odsto sredstava koja bi se koristila za obračun i isplatu zarada.

Predsednik Regionalno-granskog sindikata Železnice Srbije Saša Jocić rekao je da nema pomaka u vezi sa sindikalnim finansijskim zahtevima jer se pozivima na razgovor do sada nisu odazvali predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva privrede.

Prema saznanjima sindikalaca, uprkos navodnom nedostatku novca za povećanje zarada, u međuvremenu su zapošljavani novi ljudi, sa značajno većim zaradama.

Saša Jocić je rekao da je se u nekim železničkim društvima u stalni radni odnos prima bez konkursa, da se izmišljaju nova radna mesta i prave novi sektori da bi se, u znak zahvalnosti, unapredili članovi sindikata koji su potpisali sporne kolektivne ugovore.

Novinarima je rečeno i da su železnička društva, u skladu sa potpisanim kolektivnim ugovorima bila u obavezi da upoznaju reprezentativne sindikate sa podacima koji se odnose na ekonomski i socijalni položaj zaposlenih, što nisu učinili.

Takođe, društva su bila u obavezi i da formiraju komisije za primenu i praćenje kolektivnih ugovora u roku od 30 dana od njihovog potpisivanja, ali ni to nije urađeno, iako bi takve komisije mogle da rešavaju razna sporna pitanja, kao što je regulisanje prevoza zaposlenih.

Uvidevši da socijalni dijalog sindikata sa poslovodstvima ne daje rezultate, mnogi radnici su tužili svoja preduzeća, a osnovni sudovi su već počeli da presuđuju u njihovu korist. Reč je o materijalnim potraživanima radnika po osnovu neadekatnih zarada, nadoknada za topli obrok i regres. Obaveze na osnovu sudskih rešenja se isplaćuju uprkos tvrdnjama uprava svih železničkih društava da su u finansijskim problemima.

Vlada Srbije je sredinom 2015. godine donela odluku o statusnoj promeni kompanije „Železnice Srbije“, kojom su izdvojena i osnovana nova akcionarska društva – Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“, Društvo za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ i Društvo za železnički prevoz putnika „Srbija voz“. U svim tim društvima država je ostala najveći akcionar i glavni poslodavac.

Beleži novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Bojan Klačar: Zdravstveni i ekonomski strahovi dominatni u srpskom društvu
Sindikati: Železničari najavljuju protest 15. aprila ispred Vlade Srbije!

Kategorije

Izbornik