Sindikat

Protest upozorenja radnika Petrohemije: Traže veće i stalne zarade

 

  • Radnici HIP Petrohemija u Pančevu održali su juče protest ispred Upravne zgrade na kome su zatražili od države, koja je većinski vlasnik kompanije, da poveća zarade, ali i utvrdi stalna primanja zaposlenih koja sada zavise od raznih dodataka koji nisu garantovani


Od ukupno 1.100 zaposlenih u Petrohemiji, približno 350 njih je učestvovalo u protestu koji je trajao od 13 do 14 časova. Oni su odobravanjem propratili izlaganja predsednika reprezentativnih sindikalnih organizacija u kompaniji – Sindikata „Nezavisnost“, Samostalnog sindikata i Sindikata Pravda koji su izneli ključne zahteve: Da se vrednost boda za obračun zarada poveća za 20 procenata, i da se takozvana privremena podrška mesečnim primanjima zaradama od 20% uključi u osnovnu zaradu.

Predsednik Sindikata inženjera i tehničara „Nezavisnost“ Zoran Obradović izjavio je za portal Nezavisnost.org da osnovna zarada u Petrohemiji iznosi 37.000 dinara.

  • Osnovnoj zaradi se dodaju razni dodaci, za smenski i noćni rad, regres, topli obrok, ‘kovid dodatak’ od 20 odsto osnovne zarade, čime si ukupno može dostići između 70.000 i 100.000 dinara mesečno. Međutim, isplata tih dodataka nije zagarantovana i već se govori da bi ‘kovid’ dodatak mogao biti izuzet i eventualno dodeljivan kao nekakav bonus – objasnio je Obradović, dodajući da je za sindikate to neprihvatljivo.

Inače, u vreme finansijske krize 2009. godine tadašnja zarada radnika Petrohemije je smanjena za 50 odsto, a od tada je povećana samo jednom – prošle godine za tek 8,6 odsto.

Na protestu je istaknut i zahtev da se preispita opravdanost namere da Naftna industrija Srbije (NIS) preuzme većinsko vlasništvo Petrohemije, odnosno da se taj postupak zaustavi.

Predsednici tri reprezentativna sindikata su naglasili da će nastaviti borbu ukoliko poslodavac ne ispuni zahteve, za šta su takođe dobili podršku učesnika protesta.

Simptomatično je to što je poslodavac pre protesta poručio da kompanija ne posluje pozitivno i da je neophodno da se štedi.

  • Kada kompanija dobro posluje tada radnici od toga teško da imaju neke koristi, a kada ne posluje pozitivno poslodavac bi da to prvo osete radnici – ukazao je Zoran Obradović.

Ministarstvo privrede je uoči današnjeg protesta pozvalo predstavnike kompanijskog menadžmenta i tri reprezentativna sindikata na razgovor koji bi trebalo da bude održan 21. aprila.

Inače, pančevačkom Petrohemijom upravljaju država Srbija, koja je većinski vlasnik sa približno 80 odsto kapitala, i Naftna industrija Srbije (NIS) u čijem je vlasništvu nešto više od 20 odsto kompanije. Ministarstvo privrede i NIS su pre dve godine potpisali ugovor o strateškom partnerstvu kojim je predviđeno da se suvlasništvo NIS-a u Petrohemiji poveća na čak 90 odsto, ali je taj postupak više puta odlagan.

S tim u vezi podsećamo da su Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” početkom oktobra 2022. u pismu premijerki Ani Brnabić zatražili da se pripajanje Petrohemije kompaniji NIS odloži do okončanja rusko-ukrajinskog rata. „Završetak procesa privatizacije HIPP i njeno pripajanje NIS mogao bi, zbog ukrajinske krize i sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Rusije, da ugrozi proizvodnju i radna mesta u pančevačkoj fabrici“, upozila je tada “Nezavisnost”

Novinar: Svetozar Raković

Izvor i fotografije: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Protest Sindikata RTS “Nezavisnost”: Za veće plate i dostojanstven rad
Dogovor o Krušiku: Najmanje zarade biće uvećane za 8.000 dinara

Kategorije

Izbornik