Kultura

Promocija knjige Darka Tuševljakovića u Somboru, dobitnika Evropske nagrade za književnost

 

  • Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje predstavlјanje knjige „Hangar za snove“ Darka Tuševlјakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost, u četvrtak, 13. aprila u 18 časova, u sali Dečjeg odelјenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“

Nakon nekoliko romana i zbirki priča, Darko Tuševlјaković se predstavlјa u jednom rubnom obliku savremene prozne produkcije, u pričama koje su najkraćeg mogućeg oblika. Bez viškova, bez preterivanja, bez okolišanja, ove sažete priče su – da pozajmimo opis Davida Albaharija – najupečatlјiviji mogući pristup pisanju proze danas, a postojanje ovog oblika može se trasirati od Tomasa Bernharda i Danila Harmsa do Lidije Dejvis i Semezdina Mehmedinovića. Uz nekolicu blago obimnijih tekstova i jednu pesmu (!), Tuševlјakovićevi sažeti narativi savršeno odgovaraju današnjem čitaocu jer daju najviše u najkraćem vremenu.

   Dragan Babić

U programu učestvuju: Darko Tuševljaković, Dragan Babić i Nataša Turkić.

DARKO TUŠEVLjAKOVIĆ je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavlјuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlјi i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolјu novelu. Dosad je objavio dve zbirke priča (Ljudske vibracije Naknadne istine), kao i četiri romana (Senka naše želјeJaz, Jegermajster Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu, Andrićevu i Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost. Jaz je dosad preveden na engleski, italijanski, bugarski, albanski, rumunski, slovenački i španski jezik.

Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

http://www.darkotusevljakovic.com

Beleži: Inja Firanj

***

Biblioteka Dometi nastavlјa se na istoimeni časopis koji Gradska biblioteka Karlo Bijelicki objavlјuje od 1974. godine i predstavlјa autore čiji su tekstovi prvo štampani u časopisnoj verziji.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Audio-knјige – Nova usluga somborske Biblioteke
Nedeljne priče: Ljubica Knežević umetnica, njena MIMOZA i njeni prijatelji

Kategorije

Izbornik