Najnovije

Proleće 2022. počinje u nedelju, 20. marta u 16 časova i 33 minuta

Kad u aprilu Sombor varoš zazeleni, Park heroja kraj zdanja Županije – spreman za start novog proleća; Foto: Arhiva Novog Radio Sombora

  • Na severnoj Zemljinoj polulopti treće martovske nedelje, tačno u 16 časova i 33 minuta počinje proleće, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Beogradu

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća Sunce izlazi u 5 časova i 41 minut, a zalazi u 17 časova i 50 minuta. Zato će obdanica trajati 12 časova i 9 minuta, a noć 11 časova i 5 minuta. Dani, za sve one koji vole da je on duži od noći, samim tim, postaju – sve duži i duži.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. Branko Simonović, stučnjak u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“ precizirao je u zamoljenoj izjavi za BBC, da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba:

– Meteorološkim načinom godina je podeljena na četiri dela, kako bi bile vođene statistike i kako bi postojala ravnomerna raspodela po godišnjim dobima. Tako je po meteorološkom kriterijumu proleće ustvari počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja.

Kako Simonović dalje napominje, meterološki način određivanja se ne zasniva na nekom jasno prirodnom kriterijumu, već je to zapravo određeno – veštački. Još precizniji način određivanja datuma početka za mnoge omiljenog godišnjeg doba, proleća, svakako je astronomski.

– Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba možemo da posmatramo i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom – pojašnjava Simonović i dopunjuje: – Kada astronomi kažu da je došlo proleće, podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu. Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako. Time odgovaramo na pitanje zašto ovaj dan nazivamo i danom prolećne ravnodnevnice.

Prolećna ravnodnevnica ove, 2022. godine dogodiće se 20. marta, što je ujedno i prvi dan proleća. Branko Simonović takođe podvlači da duže vreme nećemo morati da brinemo o promeni datuma početka proleća. Od 2048. godine ponovo će početi da budu smenjivani datumi dolaska proleća: ponekad će ono padati 19. marta. Posle toga će od 2102. godine opet biti smenjivani 20. i 21. mart, kao dani početka proleća.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

JKP ČISTOĆA: Počinje akcija “Mesec čistoće” – Kompletan raspored odnošenja otpada
Novi Sad dobio 50 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu

Kategorije

Izbornik