Najnovije

Projekcije evropskih filmova u Vršcu

 

  • Građani Vršca imaće priliku da gledaju evropska filmska ostvarenja u okviru Festivala evropskog filma od ponedeljka, 9. do petka 13 oktobra u bioskopu Kulturnog centra Vršac (Sterijina 62).

Sve projekcije počinju u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Program Festivala evropskog filma u Vršcu:

ponedeljak 9. oktobar

 „Murina“ (Hrvatska, Slovenija)

Sinopsis: Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante kada stari porodični prijatelj stigne na njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će promeniti život, njihovo mirno, ali izolovano postojanje ostavlja Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji pruža osećaj oslobođenja tokom vikenda ogoljenog željama i nasilju.

Žanr: Fikcija

Teme: porodica, mladi, seksizam

Režija: Antoneta Alamat Kusijanovic


utorak 10. oktobar

“Imadovo detinjstvo”  (Švedska, Irak, Latvija)

Sinopsis: Posle dve i po godine u zatočeništvu ISIS-a, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još ne pet godina, već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim

Žanr: Dokumentarni

Teme: rat, nasilje, deca

Režija: Zahavi Sanjavi


sreda 11. oktobar

“Krat”  (Estonija)

Sinopsis: Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.

Žanr: Komedija, slašer (vrsta horora)

Teme: Porodica, deca, igre

Režija: Rasmus Merivoo


četvrtak 12. oktobar

„Gospođica Viborg“ (Danska)

Sinopsis: U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena. Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade.

Žanr: Fikcija

Teme: Porodica, zavisnost

Režija: Marianne Blicher


petak 13. oktobar

„Ja sam dobro“ (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija)

Sinopsis: Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Ukršta se sa Leom, mladim italijanskim umetnikom koji pokušava da uspe u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene odražavaju jedna drugu. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude mirniju budućnost obojici.

Žanr: Fikcija

Teme: Prijateljstvo, Migracije, Starije osobe

Režija: Donato Rotunno


Karavan Festivala evropskog filma u Vojvodini do sada je posetoio Bečej, Bačku Palanku, Sombor, a osim Vršca projekcije filmova biće dostupne i u mestima poput Ruskog Krstura, Apatina, Lukićeva i Novog Sada.

Filmovi koji se prikazuju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma tematizuju socijalnu pravdu, ljudska prava i prava manjina, porodične odnose i drugo. Na festivalu publika ima priliku da pogleda trilere, komedije, fantastiku, istorijske i romantične filmove.

Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.

 

 

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

Liga Šampiona: Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2 (1:0)
Šef politčkog odeljenja u Delegaciji EU u Srbiji Dirk Lorenz na manifestaciji “Evropsko selo” u Zrenjaninu

Kategorije

Izbornik