Sindikat

Progon radnika u RGZ: Sindikati uzvraćaju udarac direktoru Draškoviću

 

Suspendovanje sa posla predsednika tri sindikata u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) predstavlja kulminaciju višegodišnjih pritisaka, zastrašivanja i šikaniranja zaposlenih u toj državnoj instituciji o čemu ćemo obavestiti međunarodne organizacije. Neće nas zastrašiti, nastavićemo borbu za zaštitu sindikalnih i radnih prava naših članova u RGZ, poručila je Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“

Predstavnici UGS Nezavisnost, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), na zajedničkoj konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, osudili su suspenzije i disciplinske postupke protiv njihovih sindikalnih kolega u Republičkom geodetskom zavodu.

Troje predstavnika sindikata u RGZ objasnili su da ih je poslovodstvo prvo premestilo na druga radna mesta, a da su zatim iz medija i sa vajber grupa saznali da su suspendovani sa posla 26. jula, dok su im rešenja o suspenziji uručena tek početkom avgusta. Sindikalci takve poteze uprave RGZ smatraju odmazdom zbog njihovih javnih obraćanja najvišim državnim čelnicima koje su redovno obaveštavali o nepravilnostima i nezakonitostima u rukovođenju tom državnom institucijom od javnog značaja. Takođe, smatraju da im se direktor RGZ Borko Drašković praktično sveti zbog istupanja u medijima, gde su govorili o lošem stanju u RGZ.

  • Izražavamo solidarnost sa kolegama u RGZ, ali želimo i da poručimo da se nismo umorili i da ćemo nastaviti da se borimo za slobodu sindikalnog organizovanja i rada, a protiv osionog rukovodstva u RGZ, sa kojim se borimo od 2019. godine. Izostala je reakcija nadležnih čime država šalje poruku da za sindikalni rad u državnoj instuciji zaposleni mogu biti suspendovani, što je suporotno zakonima i međunarodnim konvencijama. Svoje članove ćemo štititi pravnim putem, i nikako nećemo odustati od odbrane za pravo na javnu reč, iako svi dobro znamo koliko traju sudski procesi i koliko je neefikasno pravosuđe. Pokušaćemo da učinimo vidljivim ovaj način ugrožavanja sindikalnih prava i sve manipulacije u javnosti. Ovako se zatvara prostor za dijalog, ovo je represija na koju će Sindikat adekvatno odgovoriti – istakla je Čedanka Andrić.

Nebojša Pejčinović, sekretar Granskog sindikata zaposlenih u državnoj upravi, prvosuđu, policiji i odbrani “Nezavisnost” rekao je da sindikati RGZ nisu dobili odgovor ni na jedno od brojnih otvorenih pisama koja su poslali predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću.

  • Ni jednog trenutke nismo imali zle namere, naprotiv – sva tri sindikata su se svih ovih godina zalagala za unapređenje rada. Nažalost, naše sindikalne kolege su se našle na udaru hajke koja se vodi i preko nekih medija. Tako je nedavno prvo objavljena vest o suspendovanju sindikalaca da bi se nekoliko dana kasnije pojavila informacija da su tri radnika RGZ suspendovana zbog sumnje da su učestvovali u hakerskom napadu na informacioni sistem RZG. S obzirom da drugih suspenzija nije bilo jasno je na koga se odnosila ova objava – kazao je Pejčinović.

Potpredsednik SSSS Duško Vuković je rekao da ne očekuje nikakav odgovor od državnih organa, ali je takođe naglasio da sindikati neće dozvoliti da se ovakav trend gušenja istine nastavi. Vuković je citirao čuvenu pesmu “Prvo su došli…” nemačkog pesnika Martina Nimelera koja govori o ćutanju javnosti u Nemačkoj nakon dolaska nacista na vlast i početka politike „čišćenja“ protiv slobodoumnih ljudi.

Sekretar ASNS Nebojša Rajković je rekao da je poslednja suspenzija radnika u RGZ samo „jedan u nizu nezakonitih postupaka i kršenja zakona bahatih direktora državnih i javnih preduzeća“.

  • Poslednja dešavanja u RGZ i suspenzija tri predsednika sindikata iako je od Borka Draškovića stvarno je mnogo. Sa tim čovekom godinama vodimo sporove, da zaštitimo radnike. Taj čovek godinama zlostavlja zaposlene i članove sindikata. Na svaki način ćemo zaštiti naše kolege, pravno i materijalno – naglasio je Rajković.

Jedna od suspendovanih sindikalaca, Dijana Konstantinović, predsednica Jedinstvene organizacije sindikata RGZ, navela je da je pre toga, 8. jula dobila Rešenje o premeštaju iz katastra Novi Sad u katastar – Srborbran, navodno zbog povećanog obima posla.

  • Posao sa koga sam dobila premeštaj nema veze sa ovim koji sada radim. Otišla sam na novo radno mesto 37 kilometara dalje od svoje kuće i nisam mogla da radim ništa jer mi dve nedelje nije osposobljen računar, išla sam na posao da bih samo sedela. Kad je konačno instalirano sve i kad sam počela da radim stiglo je obaveštenje o mojoj suspenziji – kazala je Konstantinović. Govoreći o direktoru RGZ kazala je da se Borko Drašković ponaša samovoljno kao mu je državna ustanova koju vodi ostavljena u nasleđe.

Stevan Todorović, suspendovani predsednik sindikata ASNS u RGZ, zahvalio je sindikalnim centralama na podršci i ocenio da su obračuni sa sindikatima u toj instituciji “probni balon za neutralizovanje sindikata u dijalogu sa državom”. On je pre suspenzije službeno preraspoređen iz Novog Beograda u Lazarevac gde zbog nepostojanja tehničkih uslova tri sedmice nije imao nikakvog posla, da bi nedavno usledila i suspenzija sa radnog mesta. Dodao je da ga ne bi iznenadilo da posle suspenzije usledi i otkaz.

Treći suspendovani sindikalac, predsednik sindikata “Nezavisnost” u RZG Zoran Blagojević ukazao je da preraspoređivanje na poslu direktor koristi kako bi zastrašivao radnike, posebno članove sindikata. Poslednjih godina radni premešaj je iskusilo više od 300 zaposlenih. S druge strane, ređaju se problemi u funkcionisanju RGZ za šta je najodogovorniji direktor Drašković.

  • Šta još treba da se dogodi posle 28 dana blokade rada Rapubličkog geodetskog zavoda da bi Vlada koja je direktno nadležna smenila direktora? – zapitao je Blagojević koji smatra da su on i njegove sindikalne kolege žrtve progona upravo zbog ukazivanja na odgovornost direktora za kolaps sistema u RGZ.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nebojša Pejčinović je podsetio da su tri sindikata u otvorenim obraćanjima premijerki i predsedniku Republike skretali pažnju na ozbiljne probleme i propuste u rukovođenju Zavodom. Ukazali su, između ostalog, i na neracionalno trošenje bužetskog novca i stranih kredita, netransparentno uvođenje informacionih programa, nesigurnu zaštitu baze podataka, lošu kadrovsku politiku… Primera radi, nedavno je za novu antivirusnu zaštitu računarske opreme u RGZ potrošeno više od million evra, što navodi na sumnju u kvalitet i pouzdanost prethodne zaštite koja je, kako se pretpostavlja, takođe skupo plaćena.

U jednom od zajedničkih pisama predsedniku Vučiću tri sindikata su povodom hakerskog napada na katastar ocenili da je „krajnje vreme da se utvrdi odgovornost kompletnog vrha RGZ-a“, ne samo za višednevni prekid u radu jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Izgleda da je to bila “kap koja je prevršila čašu” strpljenja direktora Borka Draškovića. Međutim, sudeći prema onome što je juče izrečeno na konferenciji za novinare, ni strpljenje sindikata nije neograničeno.

Izveštava: novinar Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Reprezentativni srpski sindikati se obraćaju javnosti posle žestokih pritisaka na rukovodioce i članove sindikata u RGZ
Predstavnik nemačkog sindikata VERDI posetio Nezavisnost

Kategorije

Izbornik