Rodna ravnopravnost

Produžen rok za prijave za stipendije „Za žene u nauci“

 

PRILIKA ZA MLADE NAUČNICE U SRBIJI

  • Rok za ovogodišnji konkurs Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ produžen je do kraj aprila

Organizatori programa, kompanija L’Oréal u Srbiji, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  i Nacionalna Komisija za UNESCO, u potrazi su za novom generacijom mladih naučnica koje će se pridružiti zajednici izvanrednih žena koje su u proteklih 12 godina u našoj zemlji nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

I ove godine najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Sve mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina, upisane ili završene doktorske studije, svoje prijave mogu podneti na veb-sajtu www.zeneunauci.co.rs, gde je moguće naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

Nacionalne stipendije dodeljuju se u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Dobijanjem stipendija, lokalni talenti postaju deo zajednice koju čini više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta koje su dobile direktnu podršku u sklopu ove inicijative. U našoj zemlji je od pokretanja programa „Za žene u nauci“ do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.

O međunarodnom programu L´Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!

Međunarodni program „Za žene u nauci“ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréal-a i UNESCO-a, i nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Program se danas realizuje širom sveta i podrazumeva različite vidove podrške ženama u nauci, uključujući čuvene internacionalne Nagrade „Za žene u nauci“ i više od 50 regionalnih i lokalnih programa stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.

www.forwomeninscience.com

www.twitter.com/4womeninscience

www.youtube.com/forwomeninscience

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Uspešna prva predavanja u opštini Apatin u cilju prevencije nasilja
Primena rodno osetlјivog jezika i rodnog alata u skladu sa odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Kategorije

Izbornik