Kultura

Proces sazrevanja sa Mirom Perić u somborskoj Biblioteci

 

  • Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, u sredu, 20. aprila, organizuje književno veče Mire Perić, glumice, pesnikinje, dramskog pisca i prvakinje HNK iz Osijeka, pod nazivom PROCES SAZREVANJA

Umetničku podršku čitavoj večeri daće učenici muzičke škole Petar Konjović, Staša i Maksim Podlipec, i Umetničkog studija u Somboru, Katarina Kosanović.

Red. prof. art. MIRA PERIĆ glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku odigrala je više od stotinu značajnih pozorišnih uloga i stekla status Prvakinje drame. Uz glumu, režira i piše drame i poeziju. Igrala je u TV dramama, u telenovelama, snimala je za televizijski školski program.

Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i naučnih radova. Napisala je priručnik Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009), Pretapanja kazališne ljepote (2009), Sumrak ega (2012), Žene u dijelovima (2012), dramatizaciju Nazorovog Bijelog jelena (2012), Osveta lavice (2011), Glumačko sazrijevanje (2018), Drame (2021). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja.

Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja. Godine 2009. dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka“ za posebna ostvarenja u području pozorišne kulture, vaspitanja i obrazovanja, godine 2013. i 2019. dobija Priznanje od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i pozorišnoj umjetnosti, godine 2019. dobitnica je Priznanja za usjpešan rad i doprinos djelovanju i ugledu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na nivou hrvatskih mogućnosti redovna profesorica umetnosti Mira Perić maksimalno se zalaže za intenzivno unapređenje dramske i lutkarske pedagogije u vaspitno obrazovnom procesu.

Miru Perić, imaćemo priliku da upoznamo u opuštenoj i neobičnoj književnoj večeri, čiji je početak zakazan za 18 časova, u Sali Dečjeg odeljenja Biblioteke.

Beleži: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: ,

Povezani članci

Otvaranje izložbe “Mreže popodneva” autorke Lune Jovanović
Gradskom muzeju Sombor zahvalnica Muzejskog društva Srbije

Kategorije

Izbornik