Ekonomija

Privrednici Zapadnobačkog okruga na sastanku u Somboru: Kako do povoljnijih izvora finansiranja

 

  • U okviru programa rešavanja pitanja dugovanja i prestanka poslovanja privrednih subjekata Zapadnog Balkana, koji Privredna komora Srbije realizuje u saradnji sa ministarstvima privrede i pravde, kao i Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom Grupe Svetske banke uz podršku Vlade Švajcarske, u Somboru je održan sastanak sa privrednicima Zapadnobačkog upravnog okruga na temu „Kako do povoljnijih izvora finansiranja“

Privrednici iz Okruga kažu da povoljna sredstva dobro dođu i da treba pratiti inovacije na polju finasijskih kretanja, naročito ukoliko će tim putem ostvariti povoljnije finasiranje za svoju firmu.

Kako da privrednici iz Zapadnobačkog upravnog okruga poboljšavaju svoje poslovanje i dođu do povoljnijih izvora finansiranja, u odgovoru na ovo pitanje kažu da koriste sredstva Fonda za razvoj, konkurišu za projekte kod resornog ministarstva ili bespovratna sredstva čime uglavnom obnavljaju opremu za proizvodnju.

Probleme vide u jakoj konkurenciji, a za jaku konkurentnost na tržištu kao formulu vide balans cene i kvaliteta.

  • Tržište ima konkurenciju, borimo se sa dobrim proizvodima, a na ceo proces poslovanja utiče svetska ekonomska kriza. Koristimo subvencije NSZ, Poreske uprave, snalazimo se kako umemo i znamo – navodi Radmila Čeljuska iz „Betonjerke“ Sombor.

.- Dolazim iz specifične branše, a to je tgovina, a u tom poslu baš nema kreativnosti ili da neko da savet, a da nije u ovom poslu. Kako učiniti zanimljivom nekom neku veš mašinu ili frižider, kod nas je najveća kreativnost biti jeftiniji na tržištu – objašnjava Dragan Bračika iz firme „Elbrako“ Sombor.

Aleksandar Kolić iz Crvenačke „Sigme“ ističe da je to preduzeće karaktera.

  • Koristimo subvencionisane kredite za opremu. Krediti koje nudi država su sa znatno povoljnijom kamatnom stopom i veoma su nam značajni – ukazuje Kolić.

Ekonomski stručnjaci smatraju da postoje brojni izvori i načini pribavljanja novca, ali da je za ozbiljno pozicioniranje neophodno pratiti i kretanje konkurenata.

Prof. dr Dejan Erić, redovni profesor BBA tvrdi da je cilj programa smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti.

  • Što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja. Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, obezbeđenje kontinuiranog finansiranja poslovanja, posebno u uslovima koje su nametnula aktuelna zbivanja u svetu“, zaključuje Erić.

Tradicionalni ili bespovratni izvori finasiranja, uvek su dobro došli, smatraju bankarski stručnjaci i napominju da, ako se želi razviti posao u više grana, da to uključuje skuplje ili alternativnije ulaganje i više partnera u biznis priči.

izvor: rtv.com

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Odlične ocene zapadnobačkom izvozu: Kompanija Guma-S
Vladimiru Sabadošu nagrada Privredne komore Srbije za poslovnog lidera

Kategorije

Izbornik