Ekonomija

Privredna komora Srbije: Eliksir grupa planira da gradi fabriku u Egiptu

 

  • Srpska kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu. To je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji dve kompanije u Eliksir grupi, u Novom Sadu

– Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više džoint venčera (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata – rekao je Stanko Popović, vlasnik Eliksir grupe.

Radićemo i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji. To bi bio džoint venčer u Egiptu, dodao je Popović.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje našeg tržišta i poljoprivrednika.

– Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš know-how, oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijima i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline – ističe Popović.

Zahvalio se Privrednoj komori Srbije i predsedniku Marku Čadežu uz čiju su podršku, kako je naglasio, uspeli da se povežu sa MPCO, koja ima pravo na eksploataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

– Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji Privredne komore Srbije, najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde tako i na egipatskom tržištu. Ujedno to je potvrda da Srbija ima kompanije, kao što je Eliksir, sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu. Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, na podršku Privredne komore Srbije, srpske i egipatske firme moći će da računaju u svim fazama realizacije dogovorenih projekata – izjavio je Marko Čadež, predsednik Komore uz čestitke Eliksiru na postignutom dogovoru o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom u oblasti eksploatacije i istraživanja rude fosfata.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

JKP Vodokanal Sombor: Ugradnja i zamena hidranata u Kljajićevu
Nabavljena nova oprema za testiranje biljnih sorti

Kategorije

Izbornik