Sindikat

Predstavnik nemačkog sindikata VERDI posetio Nezavisnost

 

  • Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” posetio je Rolf Wiegand, predstavnik nemačkog sindikata zaposlenih u javnim službama VERDI (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft). Rolf Wiegand je u sindikatu VERDI ranije bio zadužen za komunalna preduzeća grada Berlina, a duže vreme je angažovan u Federalnom sindikalnom odeljenju za energetiku

Predstavnici GS JSKD su sa uvaženim gostom razgovarali o potrebi obnavljanja saradnje sa sindikalnim kolegama iz Berlina i Nemačke, posebno o povezivanju sindikata u komunalnoj privredi, zdravstvu i energetici. Susret je organizovan zahvaljujući Aleksandru Todiću iz Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost”.

Sindikat VERDI sa sedištem u Berlinu, osnovan je 19. marta 2001. godine spajanjem pet granskih sindikata. VERDI okuplja radnike u proizvodnji, transportu i distribuciji energije, komunalnim delatnostima, telekomunikacijama, vodoprivredi i kanalizaciji, prikupljanju i reciklaži otpada, rudarstvu i preradi uglja i nafte…

Sa nešto više od dva miliona članova, Verdi je drugi najveći nemački sindikat posle IG Metala. VERDI je član Nemačke federacije sindikata DGB (Deutschen Gewerkschaftsbundes).

Godišnji prihod organizacije VERDI je veći od 450 miliona evra, pretežno od sindikalne članarine. Organizacijom rukovodi Nacionalni izvršni odbor (Bundesvorstand) sa 14 članova.

Aktuelni predsedavajući VERDI-ja od 2019. je Frank Verneke (55).

Novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Progon radnika u RGZ: Sindikati uzvraćaju udarac direktoru Draškoviću
Rekordna inflacija u Evropskoj uniji podgreva nezadovoljstvo radnika

Kategorije

Izbornik