Najnovije

Predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine uručili somborskoj Biblioteci donaciju vrednu više od milion dinara

 

  • U Legatu Miroslava Josića Višnjića Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru, predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine uručili su poslednjeg januarskog dana vrednu donaciju

Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji, pozdravljajući u ime svojih saradnika i u svoje ime sve okupljene, izrazio je veliku čast što može da prirsustvuje danas predaji knjiga i lap topova somborskoj Biblioteci, koju je Mađarski nacionalni savet omogućio zajedno sa Fondacijom Betlen Gabor iz Budimpešte:

  • Vrednost ovih knjiga je više od milion dinara, plan je da ne ostanu samo ovde u centrali u Somboru, nego i u manjim mestima. Izuzetno je važno pripadnicima nacionalnih manjina da imaju isti pristup ovim knjigama, i Biblioteci je jednako važno da nudi uvek nešto novo čitaocima. Naravno mi u Mađarskom nacionalnom savetu vodimo računa i o takozvanoj dijaspori, dakle u sredinama gde Mađari žive, ovde u Srbiji ali i u tim manjim mestima, gde ih naravno ima manje. Zbog toga smo pokrenuli prošle godine, prethodni predsednik Saveta ovu akciju, i naravno ja kao sadašnji predsednik želim svakako da i ubuduće dajemo takvu podršku ne samo opštini Sombor ili Gradu Somboru, nego i svim drugim opštinama gde je potrebno da donesemo knjigu jer je ova akcija potrebna kao stalna. Posebno bih naglasio što imamo takvu saradnju sa Gradom Somborom, odnosno sa direktoricom Biblioteke. Ovakve prilike, odnosno ovakve akcije su nam potrebne i želim da kažem da su nas ovde čekali otvorenih vrata, što je za Mađarski nacionalni savet izuzetno značajno, i nadamo se da ćemo i ubuduće imati ovako dobru saradnju.

Zahvalivši se Mađarskom nacionalnom savetu kako je rekla kao i prošle godine, Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru je podvukla zašto je ova donacija za Biblioteku izuzetno značajna:

  • S obzirom da smo mi, kada je nabavka knjiga u pitanju, prilično ograničeni finansijskim sredstvima, pa nekada ne uspevamo da nabavimo dovoljno knjiga na jezicima nacionalnih manjina, a mađarska nacionalna manjina je najbrojnija u gradu i okolini, nama je ovo zaista neverovatno značajna donacija. Naravno sve ove knjige će prvo biti obrađene na naučnom odeljenju, a nakon toga će biti raspoređene u odnosu na žanrove, i na dečje odeljenje, i na pozjamno odeljenje ovde u gradu kao i u ogranke u naseljenim mestima gde živi značajan deo mađarske nacionalne manjine. Lap topovi su nam takođe izuzetno značajni, s obzirom na veoma zahtevnu savremenu tehniku koju mnogo koristimo.

Dosadašnja saradnja sa Mađarskim nacionalnim savetom se pokazala izuzetno značajnom kako za biblioteku, tako i za sve stanovnike Grada, naglasila je direktorka Turkić i napomenula veoma važnim i stručni deo jer od pre dve godine na pozajmnom odeljenju zahvaljujući Savetu mađarske nacionalne manjine radi koleginica koja komunicira upravo sa stanovnicima Grada Sombora i okoline koji su mađarske nacionalne pripadnosti.

U toku prijateljskog razgovora potom je direktorka Biblioteke povela goste u najviši deo ustanove na somborskoj glavnoj ulici, da pokaže tavanski prostor koji je godinama bio zapušten, a sada zahvaljujući biblioteci i finansijskog podršci Grada Sombora adaptiran je u blizu 150 kvadratnih metara korisnog prostora za dalje napredovanje u funkcionisanju odnosno celishodno smeštajnom prostoru uskoro, za deo oko 360.000 naslova u ukupnom trenutnom bibliotečkom fundusu.

Predsednik Saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond je iskoristio priliku da ukaže na problem đaka srednjoškolaca iz mesta poput Bačke Toplole, Pačira, Sente, Stare Moravice, u smislu putovanja pa valja dobro razmisliti o uspostavljanju direktnih autobuskih linija sa Somborom gde bi želeli da nastave školovanje koje bi im na taj način bilo olakšano.

Uručivanju donacije su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Sombora Atila Pribila i gradski većnici Anita Stojakov i Silard Janković.

  • U dodatku, galerija fotografija

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Četbot MIA uslužila 80.000 građana i poštedela ih odlaska na šalter
Još dve nedelje za prijavu za VIRTUS nagradu za filantropiju

Kategorije

Izbornik