Najnovije

Предавање : Српски добровољци из Боке Которске и њихово насељавање у војвођанске области ( 1914 – 1941.)

 

  • У петак 22. децембра 2023. год у 19 часова у Великој сали Дома Војске Србије, Београдски Кеј 9 у Новом Саду, биће одржано предавање на тему: Српски добровољци из Боке Которске и њихово насељавање у војвођанске области ( 1914 – 1941

Предавач ће бити др Милан Мицић, историчар, генерални секретар Матице српске и председник Савеза Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918.

Поздравнu реч даће Миодраг Кузмановић, Удружење „Обилић 1912-1918“.

У уметничком делу програма наступиће познати народни гуслар Миодраг Кузмановић.

Предавање говори о Србима – добровољцима  који су у време Великог рата били добровољци у војскама Краљевине Црне Горе (Бокељски добровољачки батаљон) и Краљевине Србије.

У питању је српско становништво из географске Боке Которске, али и из племенских општина из околине Будве и Котора: из Грбља, Паштровића, Побора, Маина и Брајића.

Са историјом уже Боке блиско су повезане и историје околних приморских области, почевши од Грбља са Будвом на југоистоку, до Конавала са Цавтатом за северозападу.
После Првог светског рата ови добровољци насељавани су углавном у Банату у  колонијама Ковин, Банатско Ново Село, Банатско Карађорђево, Руско Село, Војвода Степа…

Улаз је слободан.

Организатор је Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца  „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

14 saobraćajnih nezgoda prošle nedelje na području ZBU Okruga
Odbornici usvojili budžet Grada Sombora za 2024. godinu

Kategorije

Izbornik