Najnovije

О насељавању српских добровољаца из Лике у Војводину

 

  • У среду, 28. децембра, у 19 часова, у Галерији Прометеј, улица Светозара Милетића 16, у Новом Саду, биће одржано предавање на тему: Насељавање српских добровољаца из Лике у војвођанске области (1921- 1941)

Предавач ће бити др Милан Мицић, историчар /фотографија 1/, генерални секретар Матице српске и председник Савеза Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918.

Поздравну реч ће дати Јовица Брчин, представник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад.

У уметничком делу програма наступа хор Свети Стефан Дечански при новосадском Алмашком храму на Подбари.

Водитељ програма је Зоран Колунџија.

Из Лике у времену 1921 – 1941. године трајао је снажан колонизациони талас ка Банату, Бачкој, Барањи, Срему и Славонији, а његову основу чинили су добровољци српске војске у Првом светском рату.

Колонисти нису добијали куће, сами су их градили, најчешће од „набоја“ и пролазили су дуг и тежак процес прилагођавања новом простору. Болести су их косиле, нарочито децу до две године и жене, услед тешких услова живота и становања. Виталност и снага колонистичких заједница учинили су да у међуратном периоду подигну нова насеља а у њима школе, храмове, соколске домове, зграде општина…

Улаз је слободан.

Организатор: Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад и Прометеј.

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Srećan Božić
Последња овогодишња акција давања крви у среду, 28. децембра

Kategorije

Izbornik