Sindikat

Pratimo događaje u žiži – životni standard građana i zaposlenih: Nastavak pregovora o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu

 

  • Drugi sastanak Pregovaračkog tima za pregovore o mininalnoj ceni rada za 2023. godinu održan je juče (petak 19. avgust) u Palati Srbija od 12 do 13 časova. U ime UGS NEZAVISNOST učestvovali su Dejan Titović, potpredsednik UGS-a, Miloš Miljković, izvršni sekretar UGS-a i Zoran Ristić, viši savetnik ovog reprezentativnog sindikata u Srbiji

Na sastanku nije postignut dogovor o iznosu minimalne cene rada za 2023. godinu. Izneti su inače, konkretniji stavovi i predlozi u odnosu na prethodni (prvi ovogodišnji) sastanak, održan pre pet dana.

Predstavnici Vlade su i dalje insistirali da povećanje minimalne cene rada za 2023. godinu bude na nivou od 14% uz povećanje neoporezivog iznosa zarade na 12% što bi bilo nešto iznad 21.700,00 dinara i smanjenja doprinosa na teret poslodavaca.

Članovi pregovaračkog tima UGS NEZAVISNOST su zahtevali da ukoliko postoji želja da bude obezbeđeno pokriće minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom, onda bi predlog sindikata mogao da bude, da ona iznosi 258,62 dinara (neto) po radnom času, bez poreza i doprinosa, odnosno 45.000 dinara na mesečnom nivou (računato prosečno za 174 radna časa), a što bi značilo povećanje minimalne cene rada od 28,52% u odnosu na sadašnji nivo a njeno učešće u prosečnoj neto zaradi obračunatoj u aprilu 2022. godine (73.012 dinara) iznosilo bi 61,63%.

Ukoliko bi bio prihvaćen stav da minimalna zarada treba da bude na nivou minimalne potrošačke korpe (za mesec za koji postoje poslednje zvanično objavljeni podaci – april 2022), onda bi predlog sindikata mogao da bude da ona iznosi 248,27 dinara (neto) po radnom času, bez poreza i doprinosa, odnosno 43.199 dinara dinara na mesečnom nivou (računato prosečno za 174 radna časa), a što bi značilo povećanje minimalne cene rada od 23,38% u odnosu na sadašnji nivo, i njeno učešće u u prosečnoj neto zaradi obračunatoj u aprilu 2022. godine (73.012 dinara) iznosilo bi 59,17%.

Kao zaključak sastanka može se reći da su se poslodavci saglasili sa Vladinim predlogom, dok se sindikati sa njim nisu saglasili i insistariju nadalje da iznos mimalne cene rada ne sme biti niži od iznosa minimalne potošačke korpe.

Novi Radio Sombor će dalje pratiti dešavanja u vezi sa jednim od najvažnijih pitanja od interesa za bolji životni standard svih građana, zaposlenih kao i svih radno sposobnih ljudi a minimalna cena rada i njeno podizanje sledstveno je logičan osnov pitanja u vezi sa temeljnim potrebama za dostojanstvenim životom građana i uravnoteženim zaradama.

Prvu ovogodišnju rubriku podsećamo, u vezi sa ovom ponovo – u žiži opšte javnosti, aktuelnom temom, objavili smo na portalu u utorak 16. avgusta ’22, pod naslovom „Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu“, na linku:

https://www.noviradiosombor.com/vesti/sindikat/item/7290-poceli-pregovori-o-minimalnoj-ceni-rada-za-2023-godinu

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju ostavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Uspeh u borbi za ostvarivanje radničkih prava: Primer Sindikata NEZAVISNOST GALENIKA AD
Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu završeni bez dogovora

Kategorije

Izbornik