Najnovije

Poznati Somborci: Zoran Maširević, filmski režiser, na 58. rođendan trči svoju 168. trku u SAD

 

  • U nedelju 20. maja gospodnje 2018, dok 1.000 trkača bude tutnjalo ulicama Ravangrada, trčeći 39. Somborski polumaraton, ja ću slaviti 58. rodjendan trčeći svoju 168. zvaničnu trku na jednoj od mojih omiljenih staza, duž obale Santa Monike – javio nam se uoči pretposlednjeg majskog vikenda, rođeni Somborac Zoran Maširević koji već duže živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, ovim lepim pismom – za mnoge, sigurno, odviše prijatnim iznenađenjem. Zoran Maširević, nagradama ovenčani filmski režiser, svoju strast prema sportu (ranije rukometu koji je još za srenjoškolskih gimnazijskih dana i još pre, u Osnovnoj školi “Nikola Vukićević“ koja je iznedrila brojne talente u ovom trofejnom somborskom sportu), a danas atletici i trčanju dužim prugama, onim na 5 i 10 hiljada metara, ispoljava sve to na poseban način. Uostalom, čitajte dalje i uverite se… a mi Zoranu eto baš na ovaj dan kada slavi rođendan i na rodni dan trči, a uz sve to dakle – istoga dana kada i u njegovom rodnom Somboru, trkači najstarije polumaratonske trke na Balkanu, startuju… pa nam Zoran dalje piše… :
„Sve je počelo 24. avgusta 2014. godine kad sam se preko svojih drugara iz Fudbalskog kluba LA GALAXY prijavio za prvu trku u životu. To je bila godišnja dobrotvorna trka na 5 kilometara u organizaciji LA Galaxy fondacije. Jedva sam živ stigao na cilj, ali osećanje je bilo neponovljivo.
Da mi je neko tada rekao da ću nepune 4 godine kasnije uknjižiti svoju 168. trku sigurno mu ne bih verovao…

… Trčim meni omiljene ulične trke na 5 km (uz nekoliko trka na 10 km). Tu disciplinu volim, a ona i ne traži neko posebno oporavno vreme, pa mogu da se trkam svakog vikenda. U 2017. godini sam istrčao 55 trka, što je u proseku više od jedne nedeljno.

U Los Anđelesu to nije problem, jer svakog vikenda se može pronaći trka u krugu od 100 – 150 km. Uglavnom se trči po lokalnim parkovima, ili duž predivne pacifičke obale…
… Ne treba posebno da naglašavam ali s radošću kažem, da sam kroz trčanje sreo ogroman broj izuzetnih ljudi svih uzrasta, rasa i klasa, sa svih strana sveta. Otkrio sam i naučio mnogo toga, kako o sebi, tako i o drugima.
Ta globalna trkačka porodica je jako solidarna i u svakom smislu pozitivna. Nekako, svi mi delimo isti izazov, isti bol i isto zadovoljstvo, nezavisno od toga koliko je ko brz…
… Na kraju krajeva svrha svega ovoga je zdrav duh u zdravom telu.
Lično i mislim da je trčanje bila jedna od najkorisnijih stvari koje sam za sebe ikada uradio…“
~ . ~
Od kada je počeo da trči, popravio je i lični rekord na 5 km, čak za oko 7 minuta. Njegov trenutni rekord na 5 kilometara je 22:38 (22 min. 38 sec), a na 10 km 48:25 (48 min. 25 sec).
U svojoj starosnoj kategoriji (M 55-59) je više od 130 puta bio među trojicom prvoplasiranih, što je nekih 80% od ukupnog broja trka koje je do sada istrčao.
To sve možete da vidite na Zoranovom ATHLINKS profilu:
Tamo stoji da mu je lični rekord u trci na 5 km 18:30, ali to nije tačno, jer se radilo o trci na 4 km (prim. aut).
Od pre dve godine Zoran postavlja dosta toga interesantnog na INSTAGRAM, o čemu svedoči izrazito veliki broj sviđanja, koja prate pozitivni komentari iz čitavog sveta:
************************************
/Dodatak-Antrafile/
Krajem avgusta prošle godine (2017), Zoran je dobio jedno vredno priznanje. Ugledni Instagram profil @runnerscommunity, koji ima više od 160.000 pratilaca (mahom trkača) proglasio ga je „trkačem nedelje“ (Runner of the Week). – To priznanje može dobiti samo 50 trkača godišnje, jer godina ima 50 nedelja – pojašnjava nam Zoran Maširević, Mašir, kako ga od milošte prijatelji zovu…
***************************
I za kraj ovog članka, naravno Zoran se obraća svojim sportskim kolegama i prijateljima:
Pozdraljam maratonce iz ARK SOMARATONA, mada sam ja sa sa svima vama, dosta redovno na vezi… 🙂 
A mi već sasvim uskoro, donosimo nastavak ove priče kako i dolikuje, uz njegov rođendanski trkački rezultat i nove originalne, autentične, ultra-profi fotografije…
Siniša Stričević

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Novogodišnji Razgovor s povodom: Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice Sombora za oblast kulture i informisanja
Novogodišnje priče: Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor – Holivud) „Kad je nateže, guraj dalje“

Kategorije

Izbornik