Ekonomija

Potpisan protokol o saradnji na realizaciji projekta za unapređenje prevođenja brodova na Brani na Tisi

 

  • U Bečeju je danas potpisan Protokol o saradnji na realizaciji projekta za unapređenje uslova za prevođenje brodova na Brani na Tisi. Protokol su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede državni sekretar, Željko Radošević i, u ime JVP „Vode Vojvodine“, izvršna direktorka Danka Vasiljević

– Ovaj projekat će otvoriti novu perspektivu rečnog transporta, omogućiti investicije u luke i podići performanse luke u Senti, ali i otvoriti mogućnost za dodatna ulaganja na rečnoj infrastrukturi, pre svega u Banatu – rekao je ministar Momirović. On je istakao da je ovaj projekat vredan 60 miliona evra.

Postojeća prevodnica na Brani na Tisi predstavlja usko grlo u plovidbi i smanjuje kategoriju plovnog puta uzvodno od prevodnice. Kako bi se ovaj problem otklonio, projektom je predviđeno da se pored postojeće, izgradi nova prevodnica većih gabarita, čime će se omogućiti prolazak većih plovila i sastava koji čine potiskivač sa po dve barže u dva reda.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Radošević ukazao je da je realizacija ovog projekta nova prilika za ekonomski razvoj ne samo lokalnih samouprava, već i cele zemlje.

Pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine“ za HS DTD, Stevan Ilinčić, istakao je da će projekat doprineti drastičnom povećanju vodnog transporta na Tisi, što je od velikog značaja za očuvanje životne sredine i ekologije. Naime, povećanjem vodnog saobraćaja smanjiće se učestalost drumskog, a imajući u vidu da je vodni saobraćaj ekološki pogodniji, smanjiće se i emisija štetnih gasova.

JVP „Vode Vojvodine“ iz godine u godinu beleži povećanje broja prevođenja na Brani na Tisi. Samo u 2021. godini,  kroz ovu prevodnicu prošlo je 956 plovila, a transportovano je 354.000 tona robe.

S obzirom na to da je na postojećoj prevodnici na Brani na Tisi poslednji remont obavljen pre 15 godina, kao i da postoje vidljiva oštećenja, JVP „Vode Vojvodine“ je ove godine ušlo u posao sanacije. U toku je izrada projektne dokumentacije, a očekuje se da će se u avgustu stvoriti uslovi i za otpočinjanje radova.

Sve ove aktivnosti posebno su važne s obzirom na to da je 2017. godine potpisan međunarodni sporazum o plovidbi Tisom između vlada Republike Srbije i Mađarske, čime je ova reka dobila međunarodni značaj.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Treća sednica Parlamenta Regionalne privredne komore Sombor: Nagrade PKS privrednicima Zapadne Bačke
Med proizveden u Srbiji dostiže rekordnu cenu

Kategorije

Izbornik