Najnovije

Покрајински омбудсман: Округли сто „Вакцинација – значај имунизације против ХПВ-а у превенцији канцера“

 

  • Покрајински заштитник грађана – омбудсман организоваће у четвртак, 7. априла, округли сто под називом „Вакцинација – значај имунизације против ХПВ-а у превенцији канцера“. Округли сто биће одржан у Новом Саду са почетком у 12 часова (сала на 4. спрату ЈВП „Воде Војводине“, Булевар Михајла Пупина 25)

Циљ ове активности је промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције у циљу спречавања обољевања и умирања од рака грлића материце и других болести чији је узрок хумани папилома вирус, а у сусрет најављеној бесплатној вакцинацији против овог вируса, која ће ускоро постати доступна за децу узраста од 9 до 19 година о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

У раду округлог стола учествоваће стручњаци из области здравства – епидемиолози, педијатри, гинеколози, као и представници образовних установа са територије АП Војводине и удружења родитеља. Покрајински заштитник грађана – омбудсман користи прилику да позове све заинтересоване да прате овај догађај.

Програм конференције можете погледати у следећем прилогу:

Округли сто Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана

„ВАКЦИНАЦИЈА – ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ ХПВ-А У ПРЕВЕНЦИЈИ КАНЦЕРА“

7. април 2022. године, IV спрат ЈВП „Воде Војводине“, Булевар Михајла Пупина 25, Нови Сад

ДРАФТ АГЕНДА

12:00-12:10 Отвaрaњe скупa: проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман

12:10-12:25 др Љерка Попов, специјалиста за гинекологију и акушерство и помоћница директора за здравствену делатност, Дом здравља Нови Сад

12:25-12:40 др Мирјана Штрбац, специјалиста епидемиологије, Институт за јавно здравље Војводине (Програм имунизације против ХПВ-а у Новом Саду)

12:40-12:55 др Славица Рашајски, специјалиста педијатар, Дом здравља Нови Сад (Гардасил – досадашња примена и искуства)

12:55-13:10 др Томислав Угарковић, специјалиста гинекологије и акушерства и директор Дома здравља Темерин (Шта је ХПВ и како се преноси?)

13:10-13:25 Јоланд Корора, председница Националног удружења деце оболеле од рака (НУРДОР) (Превенција и рано откривање рака код деце)

13:25-13:45 ванредни професор др Мирка Лукић-Шаркановић, специјалиста анестезиологије са реаниматологијом и субспецијалиста медицине бола, Клинички центар Војводине (Терапија бола код канцера грлића материце – модалитети)

13:45-14:00 Дискусија

14:00-14:30 Закључци

14:30-15:00 Коктел

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Goran Nonković načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga organizovao Javni uvid na Nacrt Regionalnog prostornog plana APV od 2021. do 2035. godine
Naslovno sponzorstvo loše i za ustanove kulture i za kompanije

Kategorije

Izbornik