Kultura

Podsetnik: Izložba „Krug života i smrti” Gradskog muzeja Sombor

 

  • Studijsku izložbu „Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor” koja je, podsetimo, kako smo na stranicama portala izveštavali, otvorena 18. maja, moći ćete da posetite još do 1. jula

Studijskom izložbom Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor, ova  „nulta“ javna ustanova kulture obeležava ovogodišnji impozantan jubilej, 140 godina muzejske delatnosti na ovim prostorima.

Izložba je postavljena u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor a podsetimo se i ovom prilikom značajnih detalja o njoj_

  • Na arheološkoj izložbi je prvi put predstavljena celokupna sistematizovana zbirka prstenja iz kolekcije srednjovekovnog nakita Gradskog muzeja Sombor. Prstenje je sakupljano od samog početaka formiranja arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor sa teritorije koja obuhvata prostor današnje Bačke. Krug života i smrti oslikan je primercima prstenja datovanog od kraja VIII do početka XIX veka, a najzastupljenije je prstenje sa arheoloških iskopavanja i ono je obezbedilo osnovnu građu predstavljenu na izložbi.

Izložba Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor je, takođe, nastavak studijskog istraživanja kojeg ustanova predstavlja u manjem obimu povodom 140 godina muzejske delatnosti Gradskog muzeja Sombor. Pregled prstenja doprinosi boljem poznavanju muzejske kolekcije i pruža podsticaj za nastavak arheoloških istraživanja na području lokaliteta Bartan u Bačkom Monoštoru.

Stručna vođenja kroz izložbu u terminima možete da pratite i u subotu, 24. juna u 12 časova, kada publici izložbu tumači autor izložbe Viktorija Uzelac, viši kustos arheolog.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

13. Green Town Jazz Fest u Somboru
Diplomski koncert studenata trube – Vladimir Merei i Boško Bismiljak

Kategorije

Izbornik